Hart voor Roerdalen is een systeem waarbij vrijwilligers snel kunnen helpen als iemand een hartstilstand heeft. Het bestaat uit twee netwerken: vrijwilligers die weten wat ze moeten doen bij een hartstilstand én automatische externe defibrillatoren, AED’s. De vrijwilligers gebruiken de AED’s als ze iemand met een hartstilstand moeten reanimeren. Sinds kort hangt ook in buurtschap De Varst bij Posterholt een AED. Een initiatief van buurtbewoners.

Hart voor Roerdalen

Wethouder Loes Vestjens onthulde de AED op maandag 18 september bij de loods van de familie Hermans aan de Voorsterstraatweg: “Hart voor Roerdalen werkt goed en de AED’s zijn zorgvuldig over de gemeente verspreid. Maar in buurtschap De Varst was er tot voor kort geen. Een groep buurtbewoners heeft contact met ons opgenomen. Met deze groep, de EHBO-vereniging van Posterholt en de stichting Hart voor Limburg hebben we bekeken wat de beste locatie voor een AED was. Dat was de loods van familie Hermans. Hier is de AED altijd toegankelijk voor hulpverleners. Wat ook meespeelde bij de keuze voor de loods: deze ligt op een druk fietsknooppunt.”

Vrijwilligers

“Met alleen een AED ben je er nog niet,” gaat de wethouder verder. “Daarom hebben de initiatiefnemers contact opgenomen met de EHBO-vereniging van Posterholt. Via deze vereniging zijn 19 buurtbewoners van De Varst opgeleid om de AED te kunnen bedienen. Zij doen dat vrijwillig. Als er nu iemand in de buurt naar 112 belt omdat er iemand een hartstilstand heeft, krijgen al deze vrijwilligers via het landelijk netwerk Hartslag.NU een melding op hun telefoon. Ze kunnen dan snel bij het slachtoffer zijn, mét de AED. En dat is nodig want in zo’n geval telt elke seconde.”

Iets voor u?

Hoe meer vrijwilligers zich bij Hart voor Hart Roerdalen aansluiten, hoe beter het systeem werkt. Heeft u een reanimatie- of AED-diploma? Denk er dan eens over u bij het netwerk aan te sluiten. Dat kan heel eenvoudig via de website van Hartslag.NU: https://hartslagnu.nl(externe link). Heeft u nog geen diploma maar bent u wel bereid het te halen? Ook dat kan. De gemeente draagt bij aan de opleidingskosten. Neem voor meer informatie contact op met de EHBO-vereniging uit Posterholt, Herkenbosch of Montfort. Of bel met Guido Pietermans van de gemeente Roerdalen via (0475) 538 888.

Bedrijven met AED

Heeft uw bedrijf in Roerdalen een AED? Meld die dan ook aan op de website https://hartslagnu.nl(externe link). Want hoe meer AED’s er beschikbaar zijn, hoe groter de kans dat iemand met een hartstilstand snel hulp krijgt.

Foto: Pim Ermers