Het beweegakkoord, wat is dat precies? En wat zijn de voordelen ervan voor inwoners, verenigingen en sportaanbieders? Iris Donkers, medewerker van de gemeente Roerdalen, wilde er graag meer over weten. Ze schreef er een blog over.

Tijdens een vergadering hoor ik het woordje beweegakkoord. Ook tijdens de lunch en zelfs in een nieuwsbrief van de gemeente kom ik dat rare woordje tegen. Een beweegakkoord? Wat is dat nu weer? Sinds wanneer moet je akkoord vragen om te mogen bewegen? Of moeten we het met iemand op een akkoordje gooien? Mijn nieuwsgierigheid is in ieder geval gewekt en ik ga op onderzoek uit.

Wat is het beweegakkoord?

Het beweegakkoord blijkt een plan te zijn met als doel om sport en bewegen in Roerdalen aan te moedigen. De gemeente heeft dit samen met verenigingen uitgewerkt en er is nu een kernteam met de naam “Roerdalen in beweging” om meer reclame te maken voor bewegen in onze buurt. Waarom is dat zo belangrijk? Er zijn genoeg verenigingen en sportmogelijkheden in Roerdalen maar die worden nog niet door iedereen gevonden. En soms kan niet iedereen meedoen. Zo is het lastiger om genoeg te bewegen als je bijvoorbeeld een lichamelijke en/of een geestelijk beperking hebt. Toch kan er dan ook veel. Zo doet Vereniging Zwem Fit Roerdalen mee met het project ‘Water Beweegt’. Ik spreek Leo Tillmans, verantwoordelijk voor de administratie van Zwem Fit.

Waarom doet Zwem Fit Roerdalen mee met dit project?

Leo vertelt: ‘Het doel van Zwem Fit Roerdalen is om water-beweeg-activiteiten te bevorderen. Tot nu toe maakten vooral senioren hier gebruik van. We merken echter steeds vaker dat ook mensen met een beperking graag in het water willen bewegen. Het starten van deze nieuwe activiteit heeft een kleine investering nodig, denk aan het boeken van een extra uur in het zwembad of het toegankelijk maken van het water voor mensen die moeite hebben om het trapje af te dalen. Door via Roerdaleninbeweging.nl geld te vragen voor dit project, konden we deze activiteit starten. Het doel is om dit project na een jaar verder te laten lopen zonder verdere steun/subsidies.’

Is het voor Zwem Fit Roerdalen nu helemaal klaar?

Leo lacht. ‘Nee zeker niet. Dit is pas het begin. Dat de activiteit voor mensen met een beperking een succes is blijkt wel uit het feit dat er nu al voldoende deelname is. Als de belangstelling groeit, is uitbreiding met een extra uur wellicht mogelijk. Dan is er ook weer ruimte om nieuwe mensen met een (tijdelijke) fysieke en/of psychische beperking de kans te geven om in het water te bewegen.’ Heb je interesse? Meer informatie vind je op: https://www.zwemfitroerdalen.nl/Water-Beweegt

Wat moet je als vereniging doen om mee te kunnen doen?

Leo wijst mij terecht: ‘Niet alleen verenigingen kunnen meedoen. Ook een groepje burgers kan een idee aanmelden. Het hebben van een rechtsvorm is niet nodig; een plan dat aan de spelregels voldoet wel. De spelregels vind je op de website Roerdalen in beweging'.

Is meedoen aan het beweegakkoord aan te raden?

Leo twijfelt geen moment: ‘Ja, zonder meer! Er is heel veel mogelijk. De overheid heeft voor de periode 2020-2022 een flink bedrag beschikbaar gesteld om meer mensen aan het sporten/bewegen te krijgen.’

Doe je mee? Dit is het moment!

Heb je een leuk plan? Doe er iets mee. Het zou zonde zijn om deze gelegenheid voorbij te laten gaan. Wil je eerst meer weten? Neem dan contact op met Roerdalen in Beweging; zij helpen je graag verder: 06 22715669 / info@roerdaleninbeweging.nl.

Iris Donkers, medewerker gemeente Roerdalen