Op 17 juni opende wethouder Jacqueline Westhelle-Aelen in Posterholt de Kwiek Beweegroute. Een wandeling van 1,3 kilometer door Posterholt met extra oefeningen onderweg. Anneke Veelen uit Posterholt is blij dat de route er is. Ze schreef er een blog over.

"Wandelen en tuinieren zijn dingen die ik echt leuk vind om te doen. Ook de kleinkinderen houden me in beweging. Er zit zoveel energie in die kinderlijfjes! Kinderen zijn de hele dag volop in beweging. Maar ook als je ouder wordt is het belangrijk actief te blijven. Daarom ben ik zo blij met de nieuwe Kwiek Beweegroute door Posterholt. Ook benieuwd naar die route? Dan neem ik je even mee in mijn verhaal.

Bewegen voor volwassenen

De vrijwilligers van speeltuin ’t Vinkenès, onder wie ikzelf, wilden behalve speeltoestellen voor kinderen ook toestellen voor volwassenen plaatsen. Zo wilden we ook volwassenen stimuleren om meer te bewegen. Er werden diverse ideeën geopperd maar er bleef te weinig ruimte over om écht iets van betekenis te realiseren. Tot Annemieke Drohm over de Kwiek Beweegroute las. Zo werd het idee geboren om ook zo’n route in Posterholt uit te zetten. De route is nu klaar en een paar weken geleden officieel geopend.

Wandelen met oefeningen

De Kwiek Beweegroute is een wandelroute van ongeveer 1,3 kilometer door Posterholt mét extra oefeningen. Je volgt de pijlen op de stoepen van de ene beweegplek naar de andere. Bij de oefeningen maak je gebruik van meubilair zoals trapjes, paaltjes of bankjes. De oefeningen zijn eenvoudig en voor iedereen goed te doen, jong en oud. Ook de afstand is niet te lang. Als je even uit wilt rusten kan dat op bankjes langs de route. Onderweg iets drinken is bovendien ook mogelijk omdat je langs Eetcafé Liebes en het Dörpshoes komt. Ook aan de verkeersveiligheid is gedacht: op de Hoofdstraat, waar je voor het volgen van de route moet oversteken, komt een zebrapad.

Begin van de route

Het officiële beginpunt van de route ligt voor woonzorgcentrum De Postaert, op de hoek van de Heerbaan en de Nieuw Holsterweg. Hier liggen diverse zorginstellingen zoals het woonzorgcentrum, de fysiotherapie en het Groene Kruisgebouw met de dagbesteding, maar ook het Dörpshoes dat binnenkort geopend wordt. Natuurlijk kun je overal beginnen met de route. Je komt altijd weer bij jouw beginpunt uit, want de route loopt rond. De oefeningen onderweg worden duidelijk uitgelegd door middel van afbeeldingen op stoeptegels. Ik ga de route niet alleen zelf, maar beslist ook met de kleinkinderen volgen. Zij zoeken de pijlen die de route aangeven en samen doen we de oefeningen. Dat wordt dikke pret! Ik heb er nu al zin in!"

Anneke Veelen, voorzitter stichting kernoverleg Natuurlijk! Postert en vrijwilliger bij speeltuin ’t Vinkenès

We zien Anneke Veelen, voorzitter stichting kernoverleg Natuurlijk! Postert en vrijwilliger bij speeltuin ’t Vinkenès. Op de foto staat een blauwe cirkel met daarin het woord: Blog.