Wat doet de buitendienst de hele dag? Iris Donkers liep een dagje mee en raakte onder de indruk van de hoeveelheid klussen die het team afwerkt.

Ja hoor, daar zitten ze weer. In het busje van de gemeente koffie te drinken en een bammetje te eten. Of de mussen nou van het dak vallen van de hitte of het regent hagelstenen: altijd zie ik ze in dat busje zitten. Hoogste tijd om te onderzoeken of er ook nog wel eens gewerkt wordt. Ik besluit om een dagje mee te lopen met de buitendienst, oftewel: team Onderhoud.

Team Onderhoud

Op de buitenwerf in Melick word ik opgewacht door Jos van Heel (coördinator wijkbeheer) en Hans Engelen (teamleider Onderhoud). Zij vertellen mij dat er meer dan 50 collega’s actief zijn om ervoor te zorgen dat alle kernen er picobello uitzien. De medewerkers zijn verdeeld over team groenbeheer en team wijkbeheer. Team groenbeheer is verantwoordelijk voor al het openbaar groen in de kernen. Denk aan het snoeien van de bomen en het bijhouden van de groenperkjes. Maar daar hoort ook het bestrijden van de eikenprocessierups bij. Team wijkbeheer houdt zich bezig met de openbare ruimte, zoals de  bekende losliggende stoeptegel, zwerfaval en overvolle prullenbakken.

Met het busje mee

Klinkt interessant, maar wat houdt dat precies in? Om daar meer gevoel bij te krijgen, wordt John Cox opgetrommeld. John is verantwoordelijk voor het wijkbeheer in Melick en Herkenbosch en ik mag een middag met hem mee in het busje van de gemeente. Terwijl ik nog bezig ben met instappen gaat John al los. ‘Weet je dat er drie wijkteams zijn? Niet alleen voor Melick/Herkenbosch maar ook voor Sint Odiliënberg/Montfort en Vlodrop/Posterholt? Op deze manier leren onze mensen de kernen goed kennen en andersom.’ John komt zelf uit Melick. Is het voor hem niet vervelend dat mensen hem te pas en te onpas aanspreken op wat nog gedaan moet worden? John lacht. ‘Nee hoor, ik vind het nou net fijn om met de mensen in gesprek te gaan. Ik probeer ook duidelijk te maken dat je niet voor elk zwerfblik op straat de gemeente hoeft te bellen. Soms gaat even zelf bukken en het blikje in de prullenbak gooien sneller.’

Begraafplaats

Ik ben blij dat ik mijn gordel om heb, want zonder waarschuwing trapt John op de rem. ‘Zie je dat? Dat ziet er echt niet uit.’ Ik zie niets maar John is al uit de auto en trekt aan een verkeersbord. ‘Wij letten op alles wat niet is zoals het hoort. Een scheef bord is toch geen gezicht? Daarnaast trekt het alleen maar meer rotzooi aan. En dat willen we voorkomen.’ John laat mij alle hoeken en gaten van Melick zien. Zo ook de gemeentelijke begraafplaats. Mij valt op dat het er net zo netjes bij ligt als het Amerikaans kerkhof in Margraten. Als ik dat tegen John zeg, zie ik hem glunderen van trots. ‘Zo hoort het ook’. Bij veel van de graven heeft John een verhaal. Over wie er gestorven is en hoe hard het wel niet regende bij de begrafenis. Stil en in gedachten verlaten we de rustplek.

Meinweg

De laatste rit van die dag gaat naar de Meinweg. Ook daar staan prullenbakken die geleegd moeten worden. John vertelt over de grote brand van vorig jaar. Ook toen stond team Onderhoud klaar om te helpen. Er moesten wegversperringen geplaatst worden en mensen die er niets te zoeken hadden werden op een afstand gehouden. ‘Het was een heftige ervaring die ik niet nog een keer hoef mee te maken.’

Fixi

Tijdens de rit naar huis vertelt John over Fixi. ‘Fixi is een app waar je zelf eenvoudig een melding aan kunt maken. Dat kan via de Fixi-website of via de Android of iOS app.’ Dat de app door onze inwoners goed gebruikt wordt, blijkt uit de lijst die John me laat zien. Wel 60 meldingen die openstaan. John: ‘Vaak zijn de meldingen dubbel. Dan krijg je dus drie keer een melding van dezelfde overvolle prullenbak. Ook krijgen we regelmatig meldingen die niet voor ons bedoeld zijn. De grens met Roermond is niet altijd duidelijk zichtbaar. Tot slot heb ik het idee dat mensen echt álles via Fixi melden. Ook zaken die je vroeger als inwoner zelf even oploste, zoals eerder genoemd het blikje oprapen.’

Indruk

Al met al ben ik onder de indruk van wat deze collega’s allemaal doen. En dan ben ik nog niet eens mee geweest met het groenonderhoud. Misschien nog maar een afspraak plannen? Maar eerst een boterham eten; jawel in de bus!

Iris Donkers, medewerker gemeente Roerdalen