“Dat is dan € 34,69,” zegt de caissière van Albert Heijn. Ik schrik een beetje en kijk de kassabon na. Zoveel? Dat had ik niet gedacht. Nog niet zo lang geleden deed ik de dagelijkse boodschappen voor tussen de 25 en 30 euro. Ik merk dat alles duurder wordt: benzine, kinderkleding, energie. Ons potje voor leuke dingen wordt steeds kleiner, terwijl mijn man en ik toch redelijk verdienen. Maar er zijn ook mensen voor wie de prijsstijging een veel groter probleem is. Volgens het Nibud heeft één op de drie gezinnen een betalingsachterstand. Hoe kom je aan schulden? En belangrijker: hoe kom je er vanaf?

Schaamte

Ik spreek af met Myrna Hesen, maatschappelijk werkster en lid van het Sociaal Team Roerdalen. Myrna vertelt dat iedereen in de schulden kan komen. Bijvoorbeeld door een scheiding of het verliezen van je baan. Ook iemand die (parttime) werkt kan merken dat het geld eerder op is dan de maand. Het is belangrijk je uitgaven aan te passen aan je inkomen. Schaam je niet voor schulden, het kan iedereen overkomen. Maar zoek wél hulp.

Sociaal Team 

De gemeente kan helpen. Heb je een betalingsachterstand van meer dan € 300? Dan zoekt het Sociaal Team actief contact met je. De medewerkers kunnen helpen door bijvoorbeeld met de woningcorporatie of het energiebedrijf een betalingsregeling af te spreken. Ook kijkt het Sociaal Team samen met jou naar mogelijke besparingen of regelingen die geld kunnen opleveren. Myrna: “Weet je niet goed waar je recht op hebt of welke regelingen er zijn? Zoek dan hulp. Als je niets doet, maak je de situatie alleen maar erger.”

Voorkom extra kosten

Stel, ik heb nog maar een paar onbetaalde rekeningen liggen. Die factuur van de zorgverzekeraar kan ik toch best over twee maanden betalen? En de huur maak ik volgende maand wel over. “Dat is geen goed idee,” zegt Myrna. “Als je deze maand het geld niet hebt, heb je dat de volgende maand waarschijnlijk ook niet. En laat je rekeningen te lang liggen, dan komen er extra kosten bij. Zo loopt je schuld alleen maar op.”

Tips

Myrna tipt: “Houd een huishoudboekje bij. Met een duidelijk overzicht van inkomsten en uitgaven zie je in één oogopslag waar je geld kunt besparen. Zorg ook dat je altijd wat extra geld hebt, bijvoorbeeld voor als de wasmachine kapot gaat. Op de site van het NIBUD (www.nibud.nl(externe link)) staat veel handige informatie. En tot slot: heb je hulp nodig of wil je gewoon eens met iemand over je geldsituatie praten? Loop eens binnen bij het Sociaal Team. De spreekuren staan op: www.roerdalen.nl/sociaal-team-roerdalen. Of bel 0475 - 538 888 en vraag naar het Sociaal Team.”