Heeft u een gezin? Dan herkent u het vast wel. Soms loopt het gewoon niet zo goed. U bent moe, u heeft op het werk van alles aan uw hoofd en de kinderen zijn druk. Een nacht goed slapen, een dag voor uzelf of een weekend eropuit helpt dan meestal wel. Maar als problemen zich opstapelen  is dat niet genoeg. Als gezinnen langere tijd overbelast zijn, kan Buurtgezinnen helpen. Deze hulp is gratis.

Overbelast

Bonnie Haenen is coördinator voor Buurtgezinnen in Roerdalen. “Dat een gezin overbelast raakt, kan allerlei oorzaken hebben,” zegt ze. “Denk aan een burn-out bij een van de ouders, financiële problemen of zorgen om een ziek familielid. In zo’n situatie lukt het soms niet de kinderen genoeg aandacht te geven. Het is dan fijn als zij welkom zijn bij een ander gezin. Dat geldt voor jonge kinderen maar ook voor wat oudere tieners. Op die momenten kunnen de ouders uit het overbelaste gezin even de batterij opladen. De kinderen kunnen bij het steungezin lekker spelen, hun huiswerk maken of iets gezelligs doen.”   

Klik

“Buurtgezinnen brengt het vraaggezin en het steungezin bij elkaar,” zegt Bonnie. “We zijn geen hulpverleners. Als een gezin ons vraagt om te helpen, zoeken we een steungezin waarvan we denken dat de kinderen er goed passen. Dat doen we natuurlijk in overleg. Als het klikt tussen het vraaggezin en het steungezin, bepalen zij samen hoe het verder gaat. Het steungezin kan bijvoorbeeld de kinderen uit het vraaggezin op vaste dagen opvangen. Of ze meenemen naar de trainingen van een sportclub. Of alleen opvangen wanneer het nodig is. Er zijn allerlei variaties mogelijk.”

Mooie verbindingen

“We zien regelmatig mooie verbindingen ontstaan tussen vraag- en steungezinnen. Ik hoor wel eens van mensen dat ze denken dat het opvangen van een kind veel tijd kost. Onze ervaring is dat dat wel meevalt: bij gezinnen met meer kinderen past er meestal wel eentje bij. Als een kind één middag per week bij een steungezin is, kan dat al voor meer stabiliteit in het vraaggezin zorgen. Buurtgezinnen kan problemen in een gezin niet oplossen. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat ze niet nog groter worden.”

Opvoeden doen we samen

“Wethouder Loes Vestjens is blij met Buurtgezinnen: “We willen in Roerdalen graag dat iedereen mee kan doen. Een gezin dat het moeilijk heeft, kan een steuntje in de rug goed gebruiken. Buurtgezinnen ontlast ouders eventjes en de kinderen krijgen wat extra aandacht. Heb je het tijdelijk moeilijk? Denk dan eens aan Buurtgezinnen. Durf te vragen! Er is hulp voor jou en je kind(eren). Opvoeden doen we samen!”

Kan Buurtgezinnen u helpen?

Uw huisarts of een andere zorgverlener kan u doorverwijzen naar Buurtgezinnen. Maar u kunt ook zelf contact opnemen. Denkt u dat Buurtgezinnen iets voor u kan betekenen? Bel dan met Bonnie Haenen via telefoonnummer 06 442 113 44. Een e-mail sturen kan ook: bonnie@buurtgezinnen.nl. Meer weten? Kijk eens op de website www.buurtgezinnen.nl(externe link). Of volg Buurtgezinnen via de Facebookpagina Buurtgezinnen.in.Roerdalen of via Instagram: buurtgezinneninroerdalen.