Op deze pagina hebben wij belangrijke informatie over het coronavirus voor u op een rij gezet. Langzaam worden de maatregelen weer versoepeld. Het blijft heel belangrijk om de coronaregels, zoals de anderhalve meter afstand, vol te houden.

Op de website van de Rijksoverheid staan alle maatregelen die nu gelden. Op de website van de Rijksoverheid staat ook de persconferentie van 11 mei in eenvoudige taal.

Hieronder vindt u aanvullende, specifieke informatie.

Grensverkeer

We verzoeken u dringend om niet naar België of Duitsland te gaan om te winkelen, tanken, etc.

Nederland als hoogrisicogebied

Op 4 april heeft Duitsland Nederland tot hoogrisicogebied verklaard. Vanaf dinsdag 6 april 2021 moeten reizigers vanuit Nederland in Duitsland een negatieve coronatest kunnen tonen. Dat heeft de Duitse regering besloten om het groeiende aantal corona-besmettingen tegen te gaan. Lees er meer over op de website van het Grensinfopunt. In de bijlage hieronder vindt u veelgestelde vragen.

Heeft u verder vragen over de regels bij grensverkeer tussen Nederland en België of de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen? Bijvoorbeeld omdat u er voor familie of dringende zaken naartoe wilt? Kijk dan in de tool van het MKB-Limburg. Hier kunt u voor grensverkeer checken wat wel/niet kan en mag.

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Er is een nieuwe regeling voor huishoudens die door corona een terugval in inkomen hebben: de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Deze regeling wordt uitgevoerd door de gemeente. Het gaat dan om een tegemoetkoming in noodzakelijke kosten, zoals woonkosten. Kijk op de pagina over de TONK of u in aanmerking komt en hoe u deze aanvraagt.

Testen en vaccineren

Op 15 januari zijn de vaccinaties in Midden en Noord Limburg gestart. Alle informatie over het vaccinatieproces in onze regio vindt u op de website van de GGD. Het is natuurlijk ook goed om de landelijke informatie over het vaccineren in de gaten te houden. Kijk hiervoor op de webpagina over vaccineren van de rijksoverheid.

Testen

Belangrijk is dat u zich laat testen bij klachten of als u in contact bent geweest met iemand die corona heeft. Ook als u bent gevaccineerd!

Zorgen door corona

De coronacrisis is voor veel mensen zwaar. Zeker nu deze zo lang aanhoudt. Heeft u hulp nodig bij het boodschappen doen? Of bent u veel alleen en heeft u behoefte aan een praatje? Neem dan eens contact op met het Sociaal Team Roerdalen. Ook is er het Steunpunt Coronazorgen voor iedereen die vragen heeft of zich zorgen maakt over zichzelf of een ander.

Informatie voor ondernemers

Het coronavirus heeft voor ondernemers veel impact (gehad). De overheid heeft verschillende maatregelen getroffen om ondernemers te ondersteunen. Zo komt u misschien wel in aanmerking voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO).

Bekijk alle informatie voor ondernemers

Sport

Om in coronatijd te kunnen blijven sporten moeten we ons goed aan de maatregelen houden.  

Bekijk alle informatie over sport

Informatie voor vrijwilligersorganisaties

Ook voor verenigingen, vrijwilligersorganisaties en maatschappelijke accommodaties heeft het coronavirus gevolgen. Het is belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen houdt.

Bekijk alle informatie voor vrijwilligersorganisaties

Informatie over afval

Het coronavirus heeft gevolgen voor hoe we omgaan met afval in onze gemeente.

Bekijk alle informatie over afval

Evenementen

Evenementen zijn helaas nu niet toegestaan. Kijk voor meer informatie op de coronapagina voor horeca en evenementen van de Rijksoverheid. Lees meer over wat er komt kijken bij het organiseren van een evenement op de pagina evenement organiseren.

CoronaMelder-app

De CoronaMelder-app informeert u wanneer u mogelijk bent besmet. Zo kunt u voorkomen dat u onbewust een ander besmet. U vindt de CoronaMelder in de App Store en de Google Play Store. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig. Meer weten? Kijk op de website van de CoronaMelder app.

Noodverordening ingetrokken door wet Tijdelijke maatregelen COVID-19

De wet Tijdelijke maatregelen COVID-19 is van kracht tot 1 juni 2021. De noodverordening van de Veiligheidsregio Limburg Noord is door deze wet ingetrokken. Bekijk het intrekkingbesluit hier.

Meer weten?

Bekijk bij vragen over het coronavirus de website van de Rijksoverheid. Hier vindt u onder andere de veelgestelde vragen en antwoorden. Heeft u dan nog vragen? Dan kunt u terecht bij het publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351.

Vragen aan de gemeente

Heeft u nog vragen die specifiek voor ons als gemeente zijn bedoeld? Stuur deze dan naar corona@roerdalen.nl.

Steffie legt corona eenvoudig uit

Het Ministerie van Volksgezondheid is de website corona.steffie.nl gestart. Op de website legt uitleghulp Steffie informatie over het coronavirus op een gemakkelijke manier uit. Steffie is er voor iedereen die in eigen tempo door beeld en geluid meer wil leren over corona.