Iris Donkers en haar collega's Sonja, Ken, Pim en Paula gingen afgelopen weken op pad. In onze dorpen spraken ze met inwoners over de toekomst van het sociaal beleid in gemeente Roerdalen. Hoe hebben zij en haar collega's dat ervaren?

Daar sta ik dan. Samen met mijn collega’s Sonja, Ken, Pim en Paula bij de Aldi in Vlodrop. Niet om boodschappen te doen, maar om mensen te bevragen over wat zij vinden van hun eigen dorp. Waar bent u trots op? Waar bent u ontevreden over? Wat zijn de grootste uitdagingen? Welke tips heeft u nog voor de gemeente? Allemaal onderwerpen waar we vandaag meer over hopen te horen. Want een dorp maak je niet vanachter de tekentafel in het gemeentehuis. De mensen die er leven, werken en op bezoek komen maken een dorp. Wij allemaal dus.

Druk

Het is druk op het grote parkeerterrein waar wij, gewapend met statafel en Klein Geluk-vlag, klaar staan om iedereen die naar de Aldi loopt te bevragen. Er staat een stevige wind en regelmatig vliegen onze papieren over de parkeerplaats. Ondanks de zon vind ik het al gauw koud. Er zijn opvallend veel auto’s met Duits kenteken. Goed om te zien dat onze buren de weg naar Roerdalen weten te vinden. Dat is, zeker op dit moment, fijn voor onze ondernemers. Dit keer zijn we echter alleen op zoek naar inwoners van de gemeente Roerdalen. Iedereen die uit de auto of van de fiets stapt, wordt aangehouden. “Mogen we u even iets vragen?” Gelukkig hebben de meeste mensen wel even tijd.  

Beeld

De gemeente bezoekt niet alleen Vlodrop. Ook in St. Odiliënberg, Posterholt, Melick, Herkenbosch en Montfort gaan we langs. Op deze manier willen we van elk dorp een goed beeld krijgen. In Vlodrop laten veel mensen weten dat ze het jammer vinden dat de voetbalvereniging weg is. Ook zijn er te weinig winkels en zouden ze graag meer vertier zien voor de jeugd. Mijn collega Sonja woont in Herkenbosch en komt veel bekenden tegen. Hoe bevalt het haar om voor de ingang van de supermarkt te staan en mensen te bevragen? Sonja: “Ik vind het erg leuk om met de mensen te spreken en zo te horen wat er speelt. Dit geeft mij nieuwe inzichten en dingen om over na te denken waar ik normaal niet zo snel over nadenk. Bij de meeste mensen was het gesprek heel open en leuk en ging het gesprek echt over wat er in hun dorp speelt.”

Digitale vragenlijst

Naast de beelden die we door onze bezoekweek krijgen, is het ook mogelijk om via de website van de gemeente de vragenlijst in te vullen. In september verzamelen we alle gegevens. Met deze resultaten wil de gemeente een ‘foto’ van elk dorp maken om de kenmerken en wensen van de inwoners per dorp duidelijk te krijgen. Deze informatie gebruiken we om verdere invulling te geven aan het toekomstige sociaal beleid. Zo hopen we de zorg en hulp dichtbij en effectief voor inwoners van Roerdalen te organiseren.

Doet u ook mee?

Zelf vond ik het ontzettend leuk om met iedereen in gesprek te gaan. Natuurlijk kunnen wij op een parkeerplaats bij de Aldi niet alle problemen en klachten oplossen, maar het is goed dat we met elkaar in gesprek zijn. Samen met mijn collega’s heb ik in Vlodrop 51 mensen gesproken. Ook in de andere dorpen hebben we gelukkig veel mensen mogen spreken. Heeft u ons gemist maar wilt u ook graag uw mening geven over de dingen in uw dorp waar u trots op bent op sociaal of maatschappelijk gebied? Vul de digitale vragenlijst in en laat het ons weten. Dat kan nog tot 1 september. U vindt de vragenlijst op https://www.roerdalen.nl/uw-mening-over-ons-sociaal-beleid.