Zonder op te scheppen: ik sport veel. Ik loop twee keer per week hard, ik doe twee keer per week aan krachttraining én een keer per week swing ik de pan uit met een lesje Zumba. Ik voel me daar goed bij. Sporten was niet altijd vanzelfsprekend: lekker snaaien, een koud glas bier, het ging er allemaal in. En 's avonds gezellig samen een zak chips op de bank. Heel lang was de term coach potato mijn achternaam. Maar op een gegeven ogenblik ging de knop om. Hoe? Dat weet ik eigenlijk niet meer. Maar ik ben er wel blij om. Net als Monique van Zuilen die het programma HealthyLIFE doorlopen heeft. Ook zij is blij dat ze nu gezondere keuzes maakt en elke week lekker beweegt. Benieuwd naar het programma spreek ik met haar af.

door Iris Donkers, medewerker gemeente Roerdalen

Leefstijlverandering

Monique ontvangt me hartelijk met koffie en koekjes. Koekjes? Dat is toch zeker niet de bedoeling? “Ja wel hoor!” lacht Monique. “Je moet natuurlijk wel blijven genieten van het leven. Een fit en gezond leven moet niet als een straf voelen, dan houd je het niet vol.” Monique vertelt: “Ik ben vroeger eigenlijk altijd op dieet geweest: Weight Watchers, Herbalife, Sonja Bakker. Alles heb ik geprobeerd. Met als gevolg het bekende jojo-effect. Bij de huisarts zag ik een poster van HealthyLIFE. Dat leek mij wel wat: onder begeleiding op een gezonde manier werken aan mijn gewicht. Er werd niet gesproken over een dieet maar over een leefstijlverandering.”

Leefstijl-sessies en een beweegprogramma

Na aanmelding moest Monique een contract van twee jaar ondertekenen. “Dat was vooral een goede stok achter de deur” vertelt ze. “Het programma duurt twee jaar en het is natuurlijk de bedoeling dat je je al die tijd blijft inzetten. Je volgt leefstijl-sessies en een beweegprogramma; er wordt echt in jou geïnvesteerd. En dat terwijl deelname gratis is: als je aan de criteria voldoet, vergoed de zorgverzekering de kosten voor het leefstijlprogramma. De gemeente betaalt het  beweegprogramma.”

De Fitte Rakkers

Monique is zeer te spreken over het beweegprogramma. Ze heeft er leuke mensen leren kennen en gaat nog steeds met veel plezier naar de trainingen. “Tijdens de trainingen wordt er rekening gehouden met alle niveaus maar natuurlijk word je wel uitgedaagd. Er zijn krachtoefeningen en je werkt aan balans en coördinatie. Zaken die ook belangrijker worden naarmate je leeftijd vordert. Toen we klaar waren met het programma vonden we het verschrikkelijk dat we moesten stoppen met samen trainen. Daarom zijn we verder gegaan als De Fitte Rakkers. We trainen nu op eigen gelegenheid met trainer Marcel.” Monique concludeert dat het programma haar veel gebracht heeft: ze is afgevallen, flexibeler geworden en is bewuster met voeding bezig. 

Doe je mee?

Monique heeft het programma HealthyLIFE gevolgd. Heb jij overgewicht en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of diabetes? Dan kun je ook in aanmerking komen voor het programma. Doel is om gezond eten en een actieve leefstijl te bevorderen. Het programma bestaat uit groepsbijeenkomsten, leefstijlcoaching en een beweegprogramma op maat. Je hebt een verwijzing van je huisarts of praktijkondersteuner nodig. Meer weten? Kijk op https://healthylife.ecsplore.nl.