In je eentje zorgen voor een kind is niet altijd even makkelijk. Zeker niet wanneer je dochter extra zorg nodig heeft en je als moeder geen oplaadpunt hebt voor jezelf. Een situatie die regelmatig voorkomt, ook in onze gemeente. Gelukkig is daar dankzij Buurtgezinnen een oplossing voor.

Buurtgezinnen

Een tijdje geleden kreeg ik een telefoontje van een hulpverlener met de vraag of ik met een moeder in gesprek wilde gaan om te kijken of Buurtgezinnen haar kon helpen. Een paar dagen later sprak ik haar. Een vrouw die het de laatste jaren niet makkelijk heeft gehad. Ze werkt hard om haar verleden te verwerken, maar zorgt tegelijkertijd voor haar achtjarige dochter, die ze grotendeels alleen opvoedt en die speciale zorg nodig heeft. Een zware taak, waarin Buurtgezinnen kan helpen.

Oplaadtijd

Want haar dochter nog vaker naar een zorgboerderij brengen of uit huis laten plaatsen, dat wil ze beslist niet, maar om haar dochter de aandacht te geven die ze nodig heeft, moet ze zelf ook af en toe kunnen opladen. ‘Is er een steungezin bij wie ze om het weekend een paar uurtjes terecht kan?’ bleek de vraag. Ook het meisje was enthousiast, maar bang tegelijk. Bij wie kwam ze dan terecht?

De perfecte match

Op zoek naar de perfecte match kwam ik al gauw uit bij een steungezin dat zich via Facebook had aangemeld. Dit gezin heeft een dochter van 17 met de langgekoesterde wens om een klein zusje te krijgen. Helaas lukte dat niet en nu willen ze graag als steungezin andere gezinnen helpen. Het meisje van 17 wilde hier graag ook een rol in vervullen en zo ontstond (op papier) voor mij een match met het gezin met het meisje van 8. Gelukkig bleek die klik er in de praktijk ook. Het meisje van 17 ontfermde zich over het meisje van 8 en de situatie voelde meteen vertrouwd. Sindsdien kijkt het meisje van 8 uit naar de bezoekjes aan haar steungezin en kan haar moeder op die momenten haar eigen batterij opladen om de rest van de week er weer te kunnen zijn voor haar dochter!

Coronacrisis

Het meisje uit dit verhaal had het geluk dat ze tijdens de coronacrisis toch nog regelmatig naar het steungezin kon gaan. Zo kon haar moeder energie opdoen voor de dagen dat het meisje thuis was. Voor veel van onze gezinnen was het extra zwaar om de kinderen de hele dag thuis te hebben én thuisonderwijs te moeten geven. Sommige gezinnen hebben elkaar tijdelijk niet gezien vanwege de gezondheid van gezinsleden, cruciale beroepen van ouders of uit zelfbescherming. Andere koppelingen liepen, in goed overleg tussen beide gezinnen, wél door. Sinds week 20 komen wij als coördinatoren ook weer bij de gezinnen thuis. Natuurlijk houden wij 1,5 meter afstand tot de volwassenen. We checken vóór het bezoek ook of iedereen in het gezin gezond is.

Meer weten?

Wil je meer weten over Buurtgezinnen? Wil je graag weten of Buurtgezinnen iets kan betekenen voor jouw gezin of wil je jouw gezin aanmelden als steungezin? Kijk dan op www.buurtgezinnen.nl of kijk op de Facebookpagina: www.facebook.com/buurtgezinnen.nl.in.roerdalen. Ook mag je altijd contact met me opnemen via mariekeraijmakers@buurtgezinnen.nl of op 0633838255.

 

Marieke Raijmakers