Anneke Veelen vertelt in deze blog over de herontwikkeling van de speeltuin aan de Rector van den Boornlaan in Posterholt. Samen Doen!

‘Burgerinitiatief’: een mooie naam voor een groep inwoners die aan de slag gaan in hun eigen dorp. Denken en doen. Korte lijntjes en actie, maar ook samenwerken voor het beste resultaat. In het jaar 2019 stapte ik vanuit zo’n burgerinitiatief met een medebestuurster van onze stichting Kernoverleg Natuurlijk! Postert in de werkgroep herontwikkeling speeltuin Rector van den Boornlaan in Posterholt omdat wij op zoek waren naar een plek voor een hondenspeelveld.

Een stapel wensen

De werkgroep kreeg heel wat wensen te horen: een gemoderniseerde speellocatie, die voldoet aan de wensen van de omwonenden en die een afsluitbare speeltuin wilden, een fietscrossbaan en een hondenspeelveld. Een grote opdracht, maar we hadden dan ook een grote, diverse werkgroep vol enthousiasme om de klus mee te klaren.

Waar begin je?

Als je een speeltuin wil veranderen en nieuwe delen aan wil leggen, komt daar vanalles bij kijken. Voor je kunt gaan ‘shoppen’, zorg je eerst ervoor dat alle wensen worden gehoord en zoveel mogelijk verwerkt, regel je financiële middelen, vraag je fondsen aan, check je in de regelgeving wat er wel en niet mag en moet er fysiek werk worden gedaan om al het materiaal dat besteld is te plaatsen. Onze conclusie: de crossbaan kreeg voorrang, want aanvrager Finn was al heel lang op zoek naar een locatie. Nog een prioriteit: een speeltuin die ’s avonds kon worden afgesloten.

Aan het werk

Om het proces goed te stroomlijnen, maakten we een planning met mijlpalen. Het mooie daarvan is, dat je precies weet waar je in het proces staat en dat je steeds resultaat hebt. Dat kun je evalueren voor je verder gaat naar de volgende stap. Zo hou je overzicht en blijf je op koers.

Is alles gelukt?

Niet helemaal. Al in de planning bleek dat een wens niet in het plan zou passen. De oppervlakte van het terrein was te klein om ook nog een hondenspeelveld te maken. Is dat jammer? Misschien wel, maar omdat alle andere wensen in deze aanpak wel pasten, bleef het enthousiasme in de werkgroep groot.

En nu?

Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en staat er ondanks alle coronaperikelen een prachtige speeltuin die interessant is voor jong en oud. Wat is er door iedereen met veel enthousiasme en met veel respect voor elkaar hard gewerkt! Ik zou het zo weer doen.


Anneke Veelen