Vanaf zaterdag 23 januari geldt een avondklok. Dat betekent dat u van 21.00 tot 04.30 uur niet op straat mag zijn. De avondklok duurt in ieder geval tot 15 maart. Bent u mantelzorger en zorgt u voor iemand die niet bij u in huis woont? En heeft diegene dringende zorg nodig tijdens de avondklokuren? Dan mag u wél de straat op. U heeft dan een Eigen verklaring Avondklok van de Rijksoverheid nodig. In dit artikel leest u er meer over.

Hoe werkt het?

Als u tijdens de uren van de avondklok naar degene gaat voor wie u zorgt, moet u een ingevuld formulier Eigen verklaring Avondklok bij u hebben. Dat formulier kunt u downloaden. Volg de volgende stappen:

  • Vul uw persoonlijke gegevens in.
  • Geef aan vanaf en tot en met welke datum u tussen 21.00 uur en 4.30 uur buiten moet zijn.
  • Vink het vakje ‘Iemand anders heeft dringend mijn hulp nodig’ aan.
  • Vul bij toelichting in: Vanwege noodzakelijke en onuitstelbare mantelzorg.
  • Neem het formulier uitgeprint of digitaal mee als u tijdens de avondklok voor de mantelzorg de straat op moet. Neem ook een identiteitsbewijs mee.
  • Zorgt u voor meerdere mensen? Vul voor elke zorgvrager een aparte verklaring in.

Eigen verklaring avondklok voor mantelzorgers

Zorgvuldig gebruik

U kunt de verklaring alleen gebruiken als bewijs om tijdens avondklokuren op straat te zijn. Niet voor andere (mantelzorg)zaken. Gebruik de verklaring zorgvuldig en alleen voor noodzakelijke en niet uitstelbare mantelzorg tijdens de avondklok. Want het blijft belangrijk dat iedereen zich zoveel mogelijk aan de oproep ‘blijf thuis’ van de overheid houdt.

Politie kan navraag doen

Als u tijdens de avondklok op straat bent, kan de politie of een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) u aanhouden. Het is mogelijk dat de politie of boa controleert of u inderdaad mantelzorger bent en daarom op straat bent. Zij doen dat door degene te bellen voor wie u zorgt.

Vragen?

Heeft u vragen over deze regeling? Of over uw eigen situatie als mantelzorger? Neem dan contact op met mantelzorgondersteuner Björn Maessen van het Steunpunt Mantelzorg Roerdalen. Dan kan via e-mail: bjornmaessen@proteion.nl. U kunt ook bellen of appen: 06 52 66 95 65.