De kosten voor energie zijn de afgelopen tijd enorm gestegen. Het kan voor u daarom moeilijk zijn om uw energierekening te betalen. Om u te helpen is er de energietoeslag. Inwoners met een laag inkomen kunnen via de gemeente een energietoeslag aanvragen van netto 1300 euro. Het geld van deze vergoeding komt van de Rijksoverheid. De gemeente Roerdalen maakt daarnaast zelf extra geld vrij om een toeslag aan een bredere doelgroep uit te keren. Inwoners met een laag middeninkomen (120 tot 150% van het bijstandsnorm) kunnen vanaf donderdag 10 november een aanvraag indienen voor een energietoeslag van netto 500 euro. Hieronder leest u hoe deze twee regelingen werken. 

Energietoeslag voor minima

U heeft recht op de energietoeslag van 1300 euro voor minima als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • U bent 21 jaar of ouder;
 • U woont op 1 april 2022 in de gemeente Roerdalen;
 • U heeft een zelfstandige woonruimte;
 • U heeft heeft geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning;
 • U heeft een laag inkomen. Met een laag inkomen bedoelen we een inkomen dat niet hoger is dan de bedragen in onderstaande tabel.

Inkomensgrenzen per maand inclusief vakantietoeslag, 120% van de bijstandsnorm (nettobedragen) vanaf 1 juli 2022:

Gezinssamenstelling21 jaar tot AOW-leeftijdvanaf AOW-leeftijd
Alleenstaand€1.322,18€1.470,80
Alleenstaande ouder€1.699,95niet van toepassing
Samenwonend of getrouwd€1.888,84

€1.992,43

U heeft geen recht op de energietoeslag als u voldoet aan één of meer van deze punten:

 • U woont bij iemand in of huurt een kamer;
 • U bent 18, 19 of 20 jaar oud heeft geen zelfstandige woonruimte;
 • U bent student, ontvangt studiefinanciering (WSF 2000) en heeft geen zelfstandige woonruimte;
 • U woont in een instelling, bijvoorbeeld in een zorg- of verpleeginstelling of in een instelling voor beschermd of begeleid wonen);
 • U staat alleen op een briefadres ingeschreven in de gemeente Roerdalen en u heeft geen zelfstandige woonruimte.

Energietoeslag voor mensen met een laag middeninkomen

U heeft recht op de energietoeslag van 500 euro voor mensen met een laag middeninkomen als u voldoet aan dezelfde voorwaarden als voor de energietoeslag voor minima. Alleen zijn er andere inkomenseisen. Met een laag middeninkomen bedoelen we een inkomen van 120 tot 150% van de bijstandsnorm. Dit houdt in dat het inkomen niet hoger kan zijn dan de bedragen in onderstaande tabel.

Inkomensgrenzen per maand inclusief vakantietoeslag, 150% van de bijstandsnorm (nettobedragen) vanaf 1 juli 2022:
Gezinssamenstelling21 jaar tot AOW-leeftijdVanaf AOW-leeftijd
Alleenstaande€ 1.652,73€ 1.838,51
Alleenstaande ouder€ 2.124,94 
Samenwonend/getrouwd€ 2.361,05€ 2.490,54

Wat moet ik doen?

Energietoeslag voor minima

Als u voldoet aan bovenstaande voorwaarden en uw inkomen is bij ons bekend, dan ontvangt u de energietoeslag automatisch. U hoeft dus niets te doen als:

 • U een uitkering heeft ontvangen op grond van de Participatiewet, IOAW, IOAZ of BBZ (levensonderhoud) in de periode vanaf 1 januari 2022 tot 1 april 2022;
 • U bijzondere bijstand heeft ontvangen in de periode vanaf 1 januari 2022 tot 1 april 2022;
 • De individuele inkomenstoeslag, maatschappelijk actief bonus of persoonlijk participatiebudget pensioengerechtigden heeft ontvangen vanaf 1 januari 2021 tot 1 april 2022 en
 • zelfstandig woont / geen kostendeler bent.

Energietoeslag voor minima niet ontvangen

Heeft u de energietoeslag niet automatisch ontvangen? En denkt u wel dat u daar recht op heeft? Dan kunt u de energietoeslag bij ons aanvragen. Bijvoorbeeld als u een minnelijke of wettelijke schuldregeling heeft. Vul daarvoor onderstaand formulier in en stuur het naar ons op.

Energietoeslag voor mensen met een laag middeninkomen

Voor het aanvragen van de energietoeslag vult u onderstaand formulier in. Heeft u een afwijzing gehad op een eerdere aanvraag omdat uw inkomen te hoog was? Dan beoordelen wij die aanvraag opnieuw en krijgt u automatisch bericht van ons als u een inkomen tot 150% van de bijstandsnorm heeft. U hoeft dan dus geen nieuwe aanvraag in te vullen. 

Opsturen

Stuur het ingevulde formulier per e-mail naar: info@roerdalen.nl. Zet in de onderwerpregel van de e-mail de tekst ‘Energietoeslag – Sociaal Domein’. U kunt het ingevulde formulier ook per post naar ons opsturen of afgeven in het gemeentehuis.

U kunt de energietoeslag aanvragen tot en met 31 december 2022.

Hoe gaat het verder?

Hebben wij uw aanvraag ontvangen? Dan hoort u binnen 8 weken of u recht heeft op de energietoeslag. Als dat zo is, maken we het geld zo snel mogelijk over op uw bankrekening.

Tip: zet de energietoeslag apart op uw rekening

Krijgt u de energietoeslag van ons? Dan is het verstandig om het geld apart te zetten op uw rekening. Elke keer als u uw maandelijks voorschotbedrag moet betalen aan de energieleverancier, gebruikt u een klein deel van de energietoeslag om het bedrag te kunnen betalen. Óf u bewaart het geld om de hogere jaarafrekening aan het einde van het jaar mee te betalen.

Heeft u op dit moment (nog) geen hogere energierekening? Dan kunt u toch recht hebben op de energietoeslag. Ook dan is het verstandig om het geld apart te zetten om uw energiekosten te betalen.

Veelgestelde vragen energietoeslag

Worden mijn gegevens gecontroleerd?

Ja, de gemeente kan zowel bij de aanvraag als achteraf uw gegevens controleren. De gemeente mag bij andere instanties en personen informatie over u (en uw partner) opvragen als dit nodig is. Zo kan de gemeente controleren of u recht heeft op de energietoeslag.

Wat gebeurt er als mijn gegevens niet kloppen?

Geef het aan ons door als u van ons een energietoeslag heeft gekregen, maar daar geen recht op heeft. Blijkt uit controle achteraf dat u geen recht had op de energietoeslag? Dan moet u die terugbetalen. Heeft u ons met opzet verkeerde informatie gegeven? Of heeft u de juiste gegevens niet, of niet op tijd doorgegeven? Dan kunt u ook een boete krijgen. Dit willen we voorkomen. Zorg dus dat u alle informatie volledig, juist en op tijd doorgeeft.

Telt de energietoeslag mee als inkomen?

Nee, de energietoeslag telt niet mee als inkomen bij een uitkering. Ook niet voor de toeslagen die u van de Belastingdienst ontvangt.

Hoe vaak kan ik energietoeslag krijgen?

U kunt in 2022 één keer energietoeslag ontvangen. Heeft u extra hoge energiekosten, bijvoorbeeld vanwege een ziekte? Geef dit dan aan ons door. Misschien heeft u recht op bijzondere bijstand.

Ik heb hulp nodig bij geldzaken. Wat moet ik doen?

Heeft u moeite om uw rekeningen te betalen? Of heeft u schulden? We kunnen u helpen. Neem contact met ons op via 0475 25 59 50. Of kijk op de pagina Geldproblemen om te zien welke hulp of begeleiding u kunt krijgen. U kunt ook contact opnemen met het Sociaal Team Roerdalen. Zij helpen u graag verder.

Vragen?

Heeft u vragen over de energietoeslag? Neem contact op met Team Participatie van Servicecentrum MER via telefoonnummer 0475 - 255 950 of stuur een e-mail naar: energietoeslag@servicecentrum-mer.nl.

Heeft u gevonden wat u zocht?