Victor van Hooijdonk, inwoner van Roerdalen en secretaris van 'Roerdalen in beweging' schrijft in deze blog over het Beweegakkoord Roerdalen.

Iets meer dan 50% van de Nederlandse bevolking sport regelmatig. Dat is toch hartstikke goed zou je zeggen. En toch maak ik mij ook zorgen. De motorische vaardigheden van onze kinderen neemt af. Er zijn mensen die nooit of te weinig sporten. Sportaccommodaties staan te vaak leeg. Niet iedereen weet zich respectvol te gedragen langs én binnen de lijn. Ons verenigingsleven staat onder druk door steeds minder leden en vrijwilligers. Dat merk ik als sporter. Als vrijwilliger. Als bestuurder van een sportvereniging. Daarom ben ik blij dat er in Roerdalen onlangs een Beweegakkoord is afgesloten.

Sport doet iets met ons

Het doet in ieder geval iets met mij. Voor mij, en vele anderen, betekent sport plezier, genieten, ontspanning en gezond blijven. Het geeft me zelfvertrouwen en zorgt voor een grote sociale kring waar ik telkens weer nieuwe vrienden maak. Daarom ben ik blij dat er iets beweegt in Roerdalen. In de zomer van 2018 lanceerde Sportminister Bruno Bruins het Nationaal Sportakkoord. Daaruit volgde in Roerdalen het Beweegakkoord Roerdalen. Roerdalen in beweging wil ervoor zorgen dat mensen blijven sporten door beweegaanbieders te versterken. Door het sportaanbod toegankelijker en aantrekkelijker te maken. Door een grotere betrokkenheid met de sport te creëren. Want laten we eerlijk zijn: Wat is er leuker als samen met anderen écht plezier in het sporten te beleven. Sporter, vrijwilliger en toeschouwer gelijk. Ongehinderd, in een veilige en gezonde omgeving. Een leven lang.

Twintigduizend euro per jaar

Investeren in sport lukt niet zomaar. Daar is geld voor vrijgemaakt. Twintigduizend euro. Dat is veel geld en veel verantwoording. Zeker als je weet dat dit bedrag tot 2023 ieder jaar weer op de bankrekening staat. Om uitgegeven te worden voor de sport en zonder veel regeltjes. Voor u als inwoner van Roerdalen. Roerdalen in beweging is verantwoordelijk voor de verdeling ervan. Om houvast te bieden voor het bedenken en uitwerken van projecten en activiteiten zijn er speerpunten vastgelegd. Het is immers van belang dat het geld ook besteed wordt om mensen de kans te geven meer te bewegen. De belangrijkste drie punten zijn:

1.    Samen vaardig bewegen richt zich op de jeugd. Zodat zij kunnen opgroeien en zich kunnen ontwikkelen in een omgeving vol sport- en beweegmogelijkheden.
2.    Iedereen doet mee voor mensen waar de toegang tot sporten niet altijd vanzelfsprekend is. Een beweegaanbod op maat. Dat mensen samenbrengt.
3.    Vitale sport en beweegaanbieders zijn belangrijk voor de leefbaarheid van onze dorpen. Ook zij hebben onze steun nodig.

Pak de handschoen op!

De Engelsen hebben een mooi spreekwoord: “be careful what you wish for, you just might get it”. Dit is de handschoen die ik u toewerp: maak van uw wens een werkelijkheid. Heeft u een goed idee? Gaat het over meer bewegen? Neem contact met ons op. Dan helpen wij u om die wens waar te maken!

Contactpersoon bij Roerdalen in beweging is:

Victor van Hooijdonk - secretaris
E-mail: info@roerdaleninbeweging.nl
Tel: 06 227 15 669