Internetcriminelen worden steeds handiger in het krijgen van toegang tot uw computer, tablet, smartphone of bankrekening. Via nep-berichten kunnen ze uw persoonlijke gegevens misbruiken of u geld afhandig maken. Deze vorm van oplichting via internet heet cybercrime. We willen u als inwoner of ondernemer uit Roerdalen alert maken op dit soort criminaliteit. In dit artikel leest u er meer over.

Valse website

Bij veel soorten online fraude krijgt u een e-mail, Whatsapp-bericht of SMS met een link. Dit noemen we phishing of smishing. De link leidt naar een valse website die erg lijkt op een echte website van een bank. Op deze valse website vragen criminelen om uw inloggegevens, zoals uw wachtwoord en uw gebruikersnaam. Zodra u die invult, kunnen criminelen inloggen op uw bank-account. Dat kan u veel geld kosten. Ook via een webshop kunt u op een valse website terecht komen als u gaat betalen.

Controleer het webadres

Gaat u online betalen? Controleer altijd eerst het webadres (URL) van een webpagina voordat u daar de beveiligingscodes van uw bank intikt. Het webadres vindt u in de adresbalk van uw webbrowser. Een webadres moet beginnen met ‘https://’. De ‘s’ staat voor secure, veilig. Zonder deze ‘s’ is de webpagina waarschijnlijk onbetrouwbaar. Ben verder voorzichtig met het openen van bijlagen als u de afzender niet kent. Een bijlage kan virussen bevatten die problemen veroorzaken op uw computer.

Check je linkje

Controleer dus altijd eerst of u veilig kunt betalen. Klik niet zomaar op een link of een bijlage.
De website checkjelinkje.nl is een handig hulpmiddel om te controleren of een link naar een website betrouwbaar is. Op de website veiligbankieren.nl leest u alles over hoe u veilig online kunt betalen en waar u alert op moet zijn.