Door het Coronavirus zijn er geen traditionele sinterklaasintochten dit jaar. Dat heeft het Regionaal BeleidsTeam op 23 september besloten. In dit Regionaal BeleidsTeam zitten de burgemeesters van alle vijftien gemeenten binnen de regio.

Er zijn richtlijnen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Bijvoorbeeld een maximum aantal mensen, niet zingen of roepen en 1,5 meter afstand. Het is bijna niet mogelijk om aan deze richtlijnen te voldoen bij een traditionele sinterklaasintocht of optocht. Er zijn wel andere soorten bijeenkomsten mogelijk. Die moeten wel aan de richtlijnen voldoen. Op dit moment is nog niet bekend hoe dit in gemeente Roerdalen precies wordt aangepakt.

Sinterklaasintocht nu onverstandig

Het aantal besmettingen met het Coronavirus stijgt. Daarom vinden de Veiligheidsregio Limburg-Noord, de gemeenten en hulpdiensten het nu erg onverstandig om een sinterklaasintocht toe te staan. De risico’s voor de openbare orde en de volksgezondheid zijn te groot.  Alleen samen kunnen we kwetsbare mensen tegen het virus beschermen. En we willen voorkomen dat Coronapatiënten de zorg weer overspoelen. Het besluit wordt in de hele regio doorgevoerd. Zo ontstaan er geen verschillen per gemeente. En reizen mensen niet met grote groepen naar gemeenten in de buurt.

Andere mogelijkheden

Het besluit betekent dus niet dat er helemaal niets georganiseerd mag worden. Er zijn andere mogelijkheden. Zoals virtuele of kleinschalige bijeenkomsten. Daarom kijken de verschillende sinterklaas comités in overleg met de gemeente naar wat er wél mogelijk is. Meer informatie hierover volgt zo snel mogelijk.