Op een gelijkwaardige kruising heeft rechts voorrang. Dat klinkt eenvoudig, maar soms gaat het toch mis. Daarom zijn we bezig om de gelijkwaardige kruisingen in Roerdalen extra te laten opvallen. Dat doen we met een markering van witte blokken.

Bestuurders van rechts

Op een gelijkwaardige kruising zijn geen verkeerslichten of –borden of haaientanden op de weg. Daar geldt de regel: bestuurders van rechts hebben voorrang. U moet dus niet alleen auto’s van rechts voor laten gaan, maar ook fietsers, snorfietsers, bromfietsers, motorrijders, brommobielen, invalidenvoertuigen en ruiters. Ook iemand die een rij- of trekdier of vee begeleidt geldt als bestuurder.

Uitzonderingen

Politieauto’s, brandweerauto’s en ambulances die hun zwaailicht en sirene gebruiken hebben altijd voorrang, ook als ze niet van rechts komen. Ook voor een militaire colonne geldt een uitzondering. Het eerste voertuig in de colonne moet zich aan de voorrangsregels houden. Is dit al voorbij, dan moet u wachten totdat de hele colonne voorbij gereden is. U mag de colonne niet doorkruisen.

Tip

Ziet u witte blokmarkeringen op de weg? Dan geldt dus dat bestuurders van rechts voorrang hebben. Bent u degene die van rechts komt? Ben dan toch voorzichtig en let goed op wat andere weggebruikers doen. Voorrang moet u krijgen en niet zelf nemen.