Hoe zorgen we ervoor dat Oekraïense vluchtelingen en statushouders in Roerdalen zich welkom voelen? Hoe maken we ze snel wegwijs in onze gemeente? En hoe helpen we hen om mee te doen in ‘hun’ dorp, zodat ze er echt bij horen? Maar liefst veertig inwoners gingen met deze vragen aan de slag tijdens de startbijeenkomst Nieuwe Buren. Die vond op 9 november plaats in het gemeentehuis.

Zelf aan de slag

Wethouder Loes Vestjens opende de avond. Ook vertelden enkele deskundigen over hun ervaringen met de integratie van statushouders en Oekraïense vluchtelingen. Daarna gingen de aanwezigen zelf aan de slag. Aan verschillende tafels bespraken zij wat er nodig is om een goede bijdrage te leveren aan een warm welkom en een soepele start in onze dorpen. Die actieve manier van werken, viel goed in de smaak bij de deelnemers.

Positief verrast

Deelnemer Arnold Pijnenborg uit Sint Odiliënberg vertelt: “Ik ben naar de bijeenkomst gegaan omdat ik me graag wil inzetten voor anderen. Deze avond was een mooie gelegenheid om me te oriënteren over wat ik zou kunnen doen. Ik was positief verrast door de grote opkomst. Ook was het fijn dat ervaringsdeskundigen aanwezig waren, zoals Bahaa uit Syrië en enkele Oekraïners. Dan hoor je toch waar deze mensen echt behoefte aan hebben. Vaak gaat het om kleine dingen, zoals iemand naar de dokter brengen. Maar ze hebben ook behoefte aan hulp met de Nederlandse taal. Ik heb in ieder geval genoeg inspiratie opgedaan en ga nu kijken of ik een bijdrage wil en kan leveren.”

Leuk opgezet

Ook deelneemster Anja Twiss is enthousiast. “Het was een fijne avond, die heel leuk was opgezet. Het was ook mooi om te zien dat er mensen uit alle dorpen van Roerdalen aanwezig waren. Zelf werk ik voor de stichting Oké Roerdalen. Wij bieden allerlei activiteiten aan, zoals fietslessen en naailessen. Ook kunnen mensen met een smalle beurs bij ons terecht voor spulletjes, die ze voor een klein bedrag of soms zelfs gratis kunnen meenemen. Ik hoop dat de nieuwe inwoners straks hun weg naar onze stichting weten te vinden. En ik ga me ook zeker aanmelden om zelf iets te doen. Al moet ik nog even nadenken over hoe ik precies kan bijdragen.”
 

Nieuwe bijeenkomst op 7 december

Aan het einde van de avond werd gezamenlijk besproken hoe het nu verder gaat. De conclusie? De gemeente zorgt voor een coördinator die op een rij zet welke vragen de nieuwe inwoners hebben. En welke hulp onze inwoners kunnen bieden. In december wordt een nieuwe bijeenkomst gepland om de hulp meer concreet in te vullen. Ook kunnen we nog altijd mensen gebruiken die zich willen inzetten voor de nieuwe buren. Heeft u interesse? Meld u dan aan voor de volgende bijeenkomst Nieuwe Buren. Deze vindt plaats op woensdag 7 december om 19.30 uur in het gemeentehuis. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar samendoen@roerdalen.nl. Kunt u niet bij de bijeenkomst zijn, maar wilt u wel een bijdrage leveren voor de nieuwe inwoners? Laat het ons dan ook weten via dit mailadres.