Ken je dat? Je hebt een geweldig idee voor de verbetering van je buurt. Alleen nog zorgen dat het gerealiseerd wordt zoals jij in gedachten hebt. Dan blijkt er van alles niet te kunnen of heeft iedereen die betrokken raakt zo zijn eigen ideeën over je plan. Voor je het weet, beland je in een discussie over details en dreigt je enthousiasme te verdwijnen. Kan dat niet anders? Ja, dat kan. In Roerdalen werken we met waarderend vernieuwen.

Stap 1: Het begint met een goede verkenning

Een idee begint altijd bij iemand. Iemand die iets zo belangrijk vindt dat hij/zij ervoor in actie wil komen. Zo ontstaan initiatieven, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid of verbetering van de buurt. Ook de gemeente zet vaak de eerste stap. Denk aan de herinrichting van een straat of de aanpak van armoede. Als je dit aanpakt met Waarderend Vernieuwen is de eerst stap niet het maken van een concreet plan. Waarderend Vernieuwen begint met verkennen, want vaak is er al. veel goeds waar je op voort kunt bouwen en meestal zijn er meer mensen die iets vergelijkbaars willen of doen. Het helpt om hen uit te nodigen om te vertellen over hun beste ervaringen. Verkennen gaat dus ook over goed luisteren. In die goede voorbeelden ontdek je wat belangrijk is voor een succesvol initiatief. Dat zorgt voor een mooi fundament voor jouw eigen idee. Ook de gemeente start steeds vaker met verkennen. Als een straat wordt opgeknapt beginnen we met luisteren naar de bewoners. Zij weten immers het beste hoe het is om in die straat te wonen.

Stap 2: Samen dromen

Waarderend Vernieuwen nodigt je uit om te dromen over de best denkbare toekomst. Stel je eens voor…. Bijvoorbeeld een toekomst zonder armoede. Samen beschrijf je hoe dat er uit ziet. Welke mensen en organisaties zijn er dan actief? Wat doen deze mensen en hoe gaan ze met elkaar om? Door daar samen een beeld te creëren, ontstaat veel enthousiasme. Daar willen mensen graag aan mee doen. Maar ja, een prachtig toekomstbeeld is natuurlijk schitterend. En hoe dan verder? Want het moet natuurlijk wel realistisch en concreet worden. Van alleen verlangen verandert de wereld niet.

Stap 3: Hoe dan en wat doe jij?

Het is een uitdaging om een mooi droombeeld om te zetten naar een concrete vorm. Iets waar je morgen mee aan de slag kunt. Bij Waarderend Vernieuwen begin je gewoon klein. De eerste kleine actie die je kunt ondernemen om je droom te verwezenlijken. Daarin zit ook de uitnodiging aan iedereen die betrokken is om mee te doen. Door aan te geven wat zijn/haar bijdrage kan zijn. Je bepaalt dus niet wat een ander voor jou moet doen, maar geeft aan wat jouw bijdrage is. Je kunt anderen wel vragen om te helpen. Het voordeel is dat je een gedeeld beeld hebt van de ideale situatie. Dat maakt het makkelijker om samen tot concrete acties te komen. In plaats van discussie over details.

En dan ga je aan de slag. Door concrete dingen te gaan doen leer je in de praktijk wat werkt en wat niet. Waarderend Vernieuwen gaat dus over uitproberen, onderzoeken wat werkt. Die ervaringen zijn prima om opnieuw te gaan verkennen. En zo is de cirkel rond.

Het werkt: een mooi voorbeeld uit Rhenen

Ook andere gemeenten gebruiken Waarderend Vernieuwen om samen met inwoners te werken aan de ontwikkeling van hun gemeente. Een mooi voorbeeld vind je in Rhenen. Via deze link vind je een boekje met hun ervaringen www.digitaalpubliceren.com/politiekisvaniedereen.

Waarderend Vernieuwen is voor mij een waardevol hulpmiddel om te werken aan de ontwikkeling van onze mooie gemeente. Ik zie er onze kernwaarden in terug. Respectvol met elkaar omgaan op basis van gelijkwaardigheid. En de uitnodiging om verantwoordelijkheid te nemen en actief mee te doen. Doe jij met ons mee? Meld je dan met je idee bij samendoen@roerdalen.nl

Laurens Bijl