Een grote achtertuin vol dieren, veel speelruimte voor de kids. Kim en Rik wonen samen met hun zoon en dochters aan de rand van Herkenbosch. Maar dat is niet het enige. Kim en Rik zijn steungezin bij Buurtgezinnen. Als coördinator van Buurtgezinnen ga ik bij ze op bezoek om te zien wat dat precies inhoudt, wat het van ze vraagt en waarom ze het doen. 

Voorbeeld doet volgen

‘Je hebt zelf al drie kinderen. Hoe kwam je op het idee om ook steungezin te worden?’ Kim glimlacht. ‘Ik ben opgegroeid met hard werken en zorgen voor de ander. Mijn vader had een vaste baan, maar daarnaast runden mijn ouders samen een boerenbedrijf. Ook zij hadden drie kinderen en vingen altijd pleegkinderen op. Ik wist niet beter dat er naast ons altijd kinderen in huis waren. Ook voor mijn ouders was dat vanzelfsprekend. Je zorgt voor elkaar. Een paar jaar geleden kwamen we in aanraking met Buurtgezinnen. Dat paste perfect bij ons. Een pleegkind is natuurlijk een hele verantwoordelijkheid en met Buurtgezinnen kunnen we mensen in onze eigen omgeving helpen. Het is altijd een zoete inval van vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen. Steungezin zijn is niet echt anders, alleen is het structureel en help je de ouders enorm met deze daad!’

 

Met frietjes is het extra feest!

Kim: ‘Om de week op vrijdag komen twee zusjes uit Melick naar ons. Deze meiden hebben een vader die ongeneeslijk ziek is, waardoor de druk in het gezin soms enorm hoog is. Om een tweede veilige haven te hebben voor nu en in de toekomst, zijn ze hier structureel om de week welkom, maar ook op andere momenten als de thuissituatie daarom vraagt. Ondanks de enorme leeftijdsverschillen klikt het tussen alle kinderen. Mijn kinderen vinden het ‘super te gek’ dat ze om de week extra speelkameraadjes hebben. De meisjes van het vraaggezin voelen zich inmiddels zo thuis hier, dat ze onlangs zeiden dat dit voelt als thuis. Een heel fijn compliment. De kinderen zijn zodra het kan lekker buiten. Ze spelen en kletsen erop los, maar het verzorgen van de dieren vinden ze ook erg leuk! Eén van de fijnste dingen van de dag is het avondeten. We zitten dan samen aan tafel en nemen de dag door. Het is druk, maar ook erg gezellig. En wanneer ik niet kook en we de kids verrassen met frietjes, kan de dag écht niet meer stuk.’

Een klein gebaar voor de een, van onschatbare waarde voor de ander

Na mijn bezoek aan Kim ga ik met een fijn gevoel naar huis. Het lijkt een opgave om de tijd en ruimte te vinden om kinderen op te vangen, maar bij hen voelt het moeiteloos. De meiden gaan mee in het ritme dat er thuis al is. Daarbij klopt het wat Kim zei, Buurtgezinnen is een laagdrempelige manier om hulp te bieden aan gezinnen in de buurt. De kinderen van Kim en Rik mogen ervaren dat het niet in ieder gezin vanzelfsprekend is dat alles goed verloopt en zij kunnen – net als jij - écht verschil maken!

Maak jij het verschil?

Ben je na het lezen van dit verhaal geïnspireerd geraakt en wil jij ook iets betekenen voor een ander gezin? Aarzel niet en neem contact met me op. Ik wil je vrijblijvend alles vertellen over Buurtgezinnen en wat het betekent om steungezin te zijn.
Je kunt me bereiken op mariekeraijmakers@buurtgezinnen.nl of via 06-33838255. Ook mag je je rechtstreeks aanmelden als steungezin op www.buurtgezinnen.nl.