Op het Kerkplein in Sint Odiliënberg staat tot 2 februari 2020 het tijdelijke Holocaust-monument Levenslicht. Met dit monument herdenken we de moord op joden, Sinti en Roma in de Tweede Wereldoorlog. Levenslicht is een landelijk project waaraan 170 gemeenten meedoen.

Het monument is op 16 januari als totaal onthuld in Rotterdam. Het bestaat uit 104.000 steentjes die met een speciale verf zijn behandeld. Daardoor lichten ze op. Het aantal steentjes is gelijk aan het aantal mensen dat is opgepakt, weggevoerd en vermoord. Elke deelnemende gemeente, ook Roerdalen, krijgt een deel van deze steentjes.

Holocaust monument Levenslicht

Oplichtende stenen

In de joodse herdenkingstraditie en ook in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie voor Levenslicht gebruikt. De stenen in het werk lichten om de paar seconden op en doven daarna weer uit. Alsof het een ademhaling is, of een hartslag. Burgemeester Monique de Boer: “Ik vind het idee achter het kunstwerk heel goed. Ik denk dat het ook de jongere generaties aanspreekt en laat beseffen hoe belangrijk vrijheid is. Het monument staat er niet lang, tot 2 februari. Ik hoop dat veel inwoners de kans benutten om te komen kijken.”