U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Ook kunt u ermee naar andere landen reizen. Het verschil met een paspoort is dat u maar naar een beperkt aantal landen kunt reizen.

Wat moet ik doen?

Voor het aanvragen van een identiteitskaart komt u persoonlijk bij ons langs. Als u een identiteitskaart voor uw kind aanvraagt, neemt u uw kind mee. Maak voor de aanvraag eerst een afspraak.

Maak een afspraak

U kunt uw identiteitskaart na vijf werkdagen bij ons ophalen. Dat kunt u niet door iemand anders laten doen. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Haal de ID-kaart binnen drie maanden op, anders vervalt het. Als u de kaart voor uw kind ophaalt, neemt u uw kind mee.

Heeft u uw identiteitskaart sneller nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Vraagt u de ID-kaart voor 14.00 uur aan, dan kunt u deze meestal de volgende werkdag ophalen. Hiervoor betaalt u extra (zie het kopje 'Wat kost het?').

Wat heb ik nodig?

Neem het volgende mee als u een identiteitskaart komt aanvragen:

  • Een pasfoto (zie rijksoverheid.nl voor de pasfoto eisen)
  • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog heeft, ook als ze zijn verlopen.
  • Als u geen (verlopen) paspoort of identiteitskaart heeft, neemt u een ander identiteitsbewijs mee, zoals een rijbewijs.
  • Als uw paspoort of identiteitskaart is kwijtgeraakt of gestolen, tekent u bij de aanvraag een Verklaring van vermissing.
  • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

Vraagt u een identiteitskaart aan voor een kind jonger dan 12 jaar? Neem dan ook mee:

  • Een origineel legitimatiebewijs van de ouder(s) of personen die het gezag over het kind hebben.
  • Onderstaand ingevuld toestemmingsformulier, ondertekend door  de ouder(s) of personen die het gezag over het kind hebben.

Geldigheid

Een identiteitskaart is tien jaar geldig als u achttien jaar of ouder bent. Bent u jonger dan achttien jaar, dan is de kaart vijf jaar geldig.

Wat kost het?

Tarieven aanvraag identiteitskaart
ProductPrijs
Identiteitskaart 18 jaar en ouder€ 56,80
Identiteitskaart jonger dan 18 jaar€ 29,65
Spoedaanvraag€ 48,60 extra

Kwijt of gestolen

Als uw identiteitskaart in Nederland kwijt is of gestolen, kunt u direct een nieuwe aanvragen. Bij deze aanvraag tekent u een Verklaring van vermissing. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Vindt u uw oude identiteitskaart terug? Dan bent u verplicht die bij ons in te leveren. Deze kaart is niet meer geldig.

Is uw identiteitskaart in het buitenland verdwenen? Doe dan aangifte bij de politie ter plaatse. Vraag om een schriftelijk bewijs hiervan. Dit heeft u nodig voor uw verzekering én om bij ons een nieuwe identiteitskaart aan te vragen. Meld verder bij de Nederlandse ambassade of het consulaat dat uw identiteitskaart kwijt of gestolen is en vraag een nooddocument aan.

Afspraak maken: identiteitskaart aanvragen na vermissing

Lichamelijke of verstandelijke beperking

Kunt u door een lichamelijke of verstandelijke beperking niet persoonlijk naar het gemeentehuis komen om een identiteitskaart aan te vragen? Dan kan een van onze medewerkers naar u toe komen. De medewerker kan u vragen om een medische verklaring.

Heeft u gevonden wat u zocht?