Op deze pagina leest u bij welke organisaties u terecht kunt als u als vluchteling uit Oekraïne in Nederland verblijft. Als er nieuwe informatie beschikbaar is en als er informatie verandert passen wij deze pagina aan.

RefugeeHelp

De website RefugeeHelp van VluchtelingenWerk Nederland is het digitale startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Op deze website staat informatie over onder andere onderdak, registratie, zorg en onderwijs. Deze informatie is beschikbaar in meerdere talen, waaronder Oekraïens, Russisch en Engels. De telefonische hulplijn van VluchtelingenWerk Nederland is elke dag tussen 9.00 en 19.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 020 300 7000.

Informatielijn Rode Kruis

Vluchtelingen kunnen hun praktische vragen via een WhatsApp (voice)bericht sturen naar telefoonnummer 06 481 580 53 van het Rode Kruis. Dit kan in het Oekraïens, Russisch of Engels. Een medewerker van de Rode Kruis Informatielijn neemt daarna contact op in de gewenste taal.

Immigratie- en Naturalisatiedienst

Vluchtelingen uit Oekraïne hoeven niet direct asiel aan te vragen als ze in Nederland komen. Informatie voor vluchtelingen die in Nederland willen verblijven staat op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).