We zitten samen aan onze ronde tafel en drinken koffie en thee. Op tafel staan zelfgebakken Syrische koekjes. Sommige met dadels, enkele met kokos en kardemom. Koekjes met een glimlach. Koekjes die de handen van de maakster bezighouden, ondertussen aan haar thuisland denkend.

Maar niet te lang, want dan wordt het heimwee te groot. De koekjes verbinden. We praten over van alles. Vooral in het Nederlands, maar tussendoor hoor je vlagen Somalisch, Irakees, Syrisch, Congolees, Armeens en Limburgs dialect.

Er is een nieuw kindje op komst! We wachten vol spanning de laatste weken. Maar het kleine prinsesje laat op zich wachten. Zit nog rustig in haar moeders buik. Het drukke gezin, dat deze vader en moeder runnen, heeft binnenkort zes kinderen. Alle gezinsleden proberen de moeder te ondersteunen, deze laatste weken van haar zwangerschap. Tenslotte komt dit nieuwe kindje zeven jaar na haar laatste bevalling.

Kansen en uitdagingen

“Ik wil zo graag werken, maar mijn Nederlands is nog niet goed genoeg”. Deze deelneemster aan Samenspraak heeft haar inburgering afgerond, volgt nu lessen op B1-nivo en gaat naar de les voor laaggeletterden. Bovendien doet ze vrijwilligerswerk in een verzorgingshuis. Ze zal nog goed moeten oefenen met spreken in het Nederlands. Maar het gaat haar lukken, het is een doorzetter!

“Wie heeft er nog elektrische apparaten die kapot zijn?” Ook deze bezigheid helpt de meneer om zijn gedachten af te leiden van vroeger. Verschillend zijn we aan deze tafel. Ieder met eigen dromen en verlangens, maar ook met een eigen verleden en pijn.

Nieuw leven

Een paar dagen later word ik ’s avonds thuis gebeld. Vanuit het ziekenhuis vertelt de moeder dat haar dochtertje geboren is. Ze stuurt me de eerste foto’s via haar mobiel. Wat is ze mooi! Veel pikzwart haartjes en een knap snoetje. Onze Samenspraakgroep zal blij zijn, we hebben er een nieuw spruitje bij!

Anne-Marie, Melick

Samenspraak is een Melicks Burgerinitiatief. Iedereen is welkom om aan te schuiven op woensdagochtend van 9.00 uur tot 10.30 uur in Andreasheem, Markt 9 in Melick.