Zorgt u langdurig en onbetaald voor iemand die ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is? Dan bent u mantelzorger. U zorgt voor uw partner, ouder, kind, familielid, vriend of kennis.

Een dankbare taak, maar het kan ook zwaar zijn. Mantelzorgondersteuner Björn Maessen kan u helpen om de zorg voor een ander wat gemakkelijker te maken. In dit artikel leest u er meer over.

Steun

“Als u lang voor een ander zorgt, kunt u vaak wel wat steun gebruiken,” vertelt mantelzorgondersteuner Björn Maessen. “Samen met u bekijk ik hoe deze steun eruit kan zien. Zo proberen we te voorkomen dat u overbelast raakt. Als u mantelzorger bent, is het soms al fijn om uw verhaal kwijt te kunnen. Maar ik kan u ook helpen met allerlei praktische zaken.”

Mogelijkheden

“Er zijn allerlei mogelijkheden om de zorg wat te verlichten”, zegt Björn. “Denk aan het inzetten van thuiszorg. Soms is respijtzorg heel prettig. In dat geval neemt iemand tijdelijk alle zorg over. Zo kunt u er als mantelzorger bijvoorbeeld een paar dagen tussenuit. Of u heeft een paar uur per week tijd voro uzelf. Verder kan ik u helpen met informatie over indicaties voor wonen met zorg of een Persoonsgebonden Budget. Of met informatie over vergoedingen voor allerlei extra kosten die het zorgen voor iemand met zich meebrengen.”

Waardering

De gemeente waardeert mantelzorgers met de Mantelzorgwaardering. Iemand die zorg krijgt, kan een mantelzorger hiervoor aanmelden. Het gaat om € 175 euro voor volwassen mantelzorgers. Voor jeugdige mantelzorgers zijn er bioscoopbonnen ter waarde van € 40,00. Aanvragen kan elk jaar vanaf 1 april. Meer informatie staat op www.roerdalen.nl/mantelzorgwaardering. Verder doet de gemeente elk jaar mee met de Dag van de Mantelzorg, op 10 november. Op die dag zetten we mantelzorgers in het zonnetje. U kunt een mantelzorger hiervoor aanmelden. In oktober leest u meer op deze pagina. 

Steunpunt

Bent u benieuwd wat het Steunpunt Mantelzorg voor u zou kunnen betekenen? Neem dan contact op met Björn Maessen via bjornmaessen@proteion.nl of 06 526 695 65.