Monique van den Hombergh uit Herkenbosch werd zich steeds meer bewust van de afvalhoop die ze met haar gezin produceert. Samen met haar man en twee kinderen besloot ze het roer om te gooien.

Nauwelijks nog restafval

“We zijn gaan kijken hoe we de hoeveelheid restafval terug kunnen dringen. Sinds een paar jaar zijn we nu bewust met afvalscheiding bezig. En het gaat steeds beter. We hebben nauwelijks nog restafval over. Datzelfde geldt voor veel mensen in mijn omgeving. Dat voelt goed. Het gaat tenslotte om de toekomst van ons allemaal.”

PMD vaker opgehaald

“Het was natuurlijk even wennen. Maar oud papier en plastic leverden we altijd al gescheiden in. Nu het plastic in PMD-zakken thuis wordt opgehaald, is het alleen maar makkelijker geworden. Ik ben heel blij dat het PMD tegenwoordig vaker wordt ingezameld. We hebben elke maand 7 of 8 volle zakken. Het is fijn dat deze niet zo lang in huis hoeven te staan.”

We doen het samen

“Ook onze kinderen weten goed hoe ze moeten scheiden. Zij zijn niet anders gewend. Als ze eens niet weten wat ze met het afval moeten, denken we even mee. Verpakkingen die uit zowel papier als plastic bestaan, trekken we uit elkaar. Zo hoeft het niet bij het restafval. In de keuken hebben we een grote prullenbak staan voor het GFT. Mét biozakje, zodat je het GFT met zak en al in de groene container kunt doen. Restafval verzamelen we in een klein aanrechtbakje in de keuken.”

Naar een kleinere container

“We hebben een container van 140 liter. Een container van 80 liter durfden we nog niet aan. Maar we willen in de toekomst kijken of we onze bak alsnog kunnen omruilen voor een kleiner formaat. Ik zou zeggen: geef het een kans en ga een tijdje zorgvuldig scheiden. Waarschijnlijk kom je erachter dat je nog maar weinig restafval overhoudt.”