Door de coronamaatregelen zijn banen verdwenen en ondernemers kunnen hun werk niet of maar deels uitoefenen. Veel mensen hebben het op dit moment financieel moeilijk. Voor mensen die moeite hebben om hun woonlasten of andere noodzakelijke kosten te betalen is er een nieuwe regeling: de TONK.

Tonk staat voor 'Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten'. Dit is geld van de gemeente voor als u minder inkomen heeft door de coronamaatregelen. En als u hierdoor problemen heeft met het betalen van uw (woon)kosten. Het gaat dan om de huur of de hypotheek. En de kosten van bijvoorbeeld elektriciteit, gas en water en servicekosten. Soms kan de TONK ook gebruikt worden voor andere noodzakelijke kosten zoals zorgkosten.

Het gaat hierbij om een tegemoetkoming voor daadwerkelijke, noodzakelijke privékosten, niet om een inkomensondersteunende regeling. De regeling is bedoeld voor werknemers en ondernemers. De TONK is een vorm van bijzondere bijstand (Participatiewet).

Meer informatie en aanvragen

U vindt alle informatie over deze regeling op onze pagina over de TONK. Daar kunt u, als u voldoet aan de voorwaarden, ook direct een aanvraag indienen.

Ga naar TONK pagina

Meer informatie over de maatregelen rondom het coronavirus vindt u op onze coronapagina.