De Russische aanval op Oekraïne laat ons niet onberoerd. We veroordelen deze aanval ten scherpste. We leven mee met de mensen in Oekraïne en iedereen die door deze oorlog getroffen wordt. De situatie in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor Europa volgen we nauwlettend. We bereiden ons voor op de komst van mensen die moeten vluchten voor het oorlogsgeweld. Op deze pagina kunt u alle informatie vinden.

Geef opvang aan ons door

Vangt u vluchtelingen uit Oekraïne bij u thuis op? Neem dan contact met ons op via het Servicepunt Roerdalen: 0475 538 888. Wij registreren dan de gegevens van uw nieuwe huisgenoten en schrijven ze in (in de basisregistratie personen). Zo houden wij het overzicht van wie er waar woont in Roerdalen. Ook kunnen we dan snel schakelen als er nieuwe informatie is of als er hulp of ondersteuning nodig is. Vluchtelingen met de Oekraïense nationaliteit kunnen gewoon worden ingeschreven. De gemeente hoeft geen verblijfsrechtelijke toets te doen. Zij hebben rechtmatig verblijf op grond van de vrije verblijfstermijn van 180 dagen.

Gastgezinnen

Op dit moment vindt er in Roerdalen alleen opvang plaats in een aantal gastgezinnen. Het Sociaal Team Roerdalen zorgt voor de ondersteuning op het gebied van leefgeld, onderwijs en zorg. Het Sociaal Team Roerdalen organiseert ook bijeenkomsten waarbij vluchtelingen en gastgezinnen elkaar ontmoeten. Dit zorgt voor verbinding en onderlinge hulp. Er zijn op dit moment 18 vluchtelingen geregistreerd in gemeente Roerdalen.

Vertalers gezocht

De opvang van vluchtelingen uit Oekraïne gebeurt in Roerdalen op dit moment alleen nog in gastgezinnen. Er komt op korte termijn geen opvang voor een grotere groep vluchtelingen. We zijn wel al op zoek naar mensen die kunnen vertalen. Zodat we goed voorbereid zijn als er meer vluchtelingen komen.

We zoeken mensen die vanuit het Nederlands naar het Oekraïens en/of het Russisch kunnen vertalen en andersom. Kunt u deze hulp bieden? Neem dan contact op via een e-mail naar: sociaalteam@roerdalen.nl. Of bel naar 0475- 538 888 en vraag naar het Sociaal Team Roerdalen.

Klik op het onderwerp dat u zoekt: