Roerdalen is een van de groenste gemeenten in Limburg. Dat komt niet alleen door onze natuurgebieden, zoals de Meinweg en het Roerdal, ook onze dorpen en de wegen staan vol bomen. Dat maakt onze gemeente zo aantrekkelijk om te wonen. Ik hoor dat ook regelmatig van mensen die onze gemeente bezoeken. Houden zo dus, zou je zeggen. Maar zo gemakkelijk ligt het helaas niet. Ik zit met een dilemma en ben op zoek naar creatieve ideeën. Kun jij me helpen?

Ieder voordeel heeft zijn nadeel

Bomen zijn belangrijk. Ze leveren zuurstof, ze kleden de straat aan, verminderen de opwarming op hete dagen en ze leveren bescherming en voedsel voor vogels en insecten. Tot zover enkele voordelen. Vrijwel iedereen vindt het fijn om in een groene omgeving te wonen. Maar… bomen leveren ook overlast. Denk aan vallende bladeren, bloesem en zaden, aan luizen die zorgen voor plak op de auto, aan wortels die het trottoir opdrukken en schaduw op de zonnepanelen. Dat vinden we dan weer niets en dat levert de gemeente een behoorlijk dilemma op. Want iedereen wil wonen in een groene, boomrijke buurt, maar vrijwel niemand wil overlast van bomen rond zijn huis. En nu?

Niemand gelukkig

Mijn collega’s bij de buitendienst krijgen wekelijks klachten over bomen. Vaak met het verzoek de boom die overlast geeft om te zagen. Niet zomaar een extra snoei- of veegbeurt in de herfst dus, mensen vragen direct om een drastische oplossing. Soms is omzagen inderdaad de enige optie om de overlast tegen te gaan, maar vervolgens zijn er nieuwe klagers die het jammer vinden dat er bomen verdwijnen. De gemeente doet het niet gauw goed en al helemaal niet voor iedereen. Zoals het nu gaat, hebben we straks kalere dorpen en nog steeds inwoners die niet blij zijn met de bomen die er wel staan. 

Hoe kan dat anders?

Ik vraag me daarom af hoe het anders kan. Hoe zorgen we ervoor dat onze dorpen groen blijven? Hoe regelen we dat onze inwoners vooral gemak en plezier hebben van al dat groen, in plaats van overlast? Hoe zorgen we ervoor dat de lust van de een niet tot last is voor een ander? En hoe voorkomen we dat de gemeente keuzes moet maken waar altijd een deel van de straat voor en een deel tegen is?

Mijn droom is dat het ons lukt om de gemeente zo mooi en groen te houden door samen te werken. Door de overlast serieus te nemen, de hele straat te betrekken of in gesprek te gaan over het groen in de buurt. En om daar dan samen die oplossing voor te vinden. Als we daar samen verantwoordelijkheid voor nemen, dan zou dat toch kunnen werken?

Ken je een goed voorbeeld waarin dat lukte? Of heb je een idee, of een goede ervaring die kan helpen? Mail me dan via samendoen@roerdalen.nl

Laurens Bijl