Wat leuk! Samen met mijn collega Sonja Thissen ga ik op de koffie bij de Huiskamer Plus in Melick. Een fijne plek waar iedereen die behoefte heeft aan gezelschap terecht kan. Je kunt er koffiedrinken maar ook meedoen met allerlei activiteiten, zoals handwerken, schilderen en muziek maken. Train je liever je geheugen of je lijf? Ook dat kan: er worden spelletjes gespeeld, gewandeld en gymnastiekoefeningen gedaan. Kortom: de Huiskamer Plus is een plek waar mensen samen komen en ik ben erg benieuwd hoe de sfeer is.

Kerstboom

Op maandag 9 december melden wij ons bij de Huiskamer Plus in het Andreasheem. We worden verwelkomd door Karin Reumers en een groep vrolijke dames én een heer. Karin begeleidt samen met haar collega Joyce de Huiskamer Plus en biedt ons meteen een kop koffie aan. Dat is een goed begin! Meteen valt op dat het een gezellige bedoening is: tijdens ons bezoek wordt de kerstboom opgetuigd, staat het bord klaar om samen galgje te spelen en kletst iedereen er vrolijk op los.

Erg gezellig

Resie vertelt dat zij al twee jaar bij de Huiskamer Plus komt. Toen haar kinderen uitvlogen, merkte ze dat haar wereld steeds kleiner werd. Ze stapte op een dag de Huiskamer Plus binnen en daar heeft ze nog geen dag spijt van gehad. Resie: ‘Elke maandag en donderdag hebben we hier een vaste groep en dat is altijd erg gezellig. Waar de dagen thuis soms lang zijn, verveel ik me hier nooit.’ 

Spelletjes en andere activiteiten

Ik praat ook met Mia. Mia kwam in eerste instantie met haar man naar de Huiskamer Plus, maar komt nu alleen. Mia: ‘Ik zou het hier niet meer kunnen missen. Er hangt een fijne sfeer, dat vind ik belangrijk.’ Ook vrijwilliger Wil laat weten dat er veel gelachen wordt. ‘Na mijn pensioen wilde ik niet de hele dag thuis achter de geraniums zitten, dat is niks voor mij. Me nuttig maken, geeft me veel meer voldoening. Ik merk dat mijn inzet gewaardeerd word. Ik doe graag spelletjes. Als je een potje wilt kaarten, Rummikub of Mens-erger-je-niet wilt spelen, dan ben je bij mij aan het goede adres.’ Ook Wils vrouw Tiny is vrijwilliger. Tiny heeft zojuist samen met de deelnemers de kerstboom versierd. ‘We zijn graag onder de mensen, mijn man en ik. Er zijn hier bekende gezichten, die steeds terug komen, maar er komen ook regelmatig nieuwe mensen. En in de middag  schuiven de bewoners van Andreasheem aan. Dat is alleen maar leuk: hoe meer mensen, hoe meer vreugd!’

Smakelijke eten

Terwijl ik het galgje-woord probeer te raden, zie ik buiten Wil lopen met een grote zwarte box in de handen. Karin ziet mijn blik. ‘Je kunt hier tussen de middag een warme maaltijd mee-eten tegen een kleine vergoeding. Het eten komt van de slagerij en is altijd erg lekker. We houden rekening met speciale wensen.’ Terwijl het eten wordt opgediend, gaan wij ervandoor. Jammer, want ik had best nog even willen blijven. Bij het uitzwaaien roept Karin nog dat iedereen van harte welkom is om binnen te komen; ook mensen die extra ondersteuning nodig hebben.

Koffie?

Ik heb erg genoten van mijn bezoek aan de Huiskamer Plus in Melick. In Posterholt en Herkenbosch zijn ook Huiskamer Plus-projecten en dit jaar start ook een groep in Montfort. Wilt u ook eens binnen lopen voor een kopje koffie of een spelletje? De groep verwelkomt u graag! Meer informatie over adressen en openingstijden vindt u op https://www.roerdalen.nl/huiskamer-plus.

Iris Donkers