Politiek

In politiek opzicht werden de bewoners van de Roerstreek altijd geregeerd door machthebbers die elders zetelden en van daaruit het lot van de inwoners bepaalden. De inwoners kregen daardoor te maken met oorlogsgeweld en opgelegde schatheffingen als gevolg van doortrekkende en ingekwartierde Pruissische, Hollandse, Oostenrijkse en Franse legers.

Ambt Montfort

Montfort, Sint Odiliënberg, Posterholt en Vlodrop behoorden tot het Ambt Montfort, het meest zuidelijk gelegen bestuursdistrict van het zogenaamd Overkwartier, een van de vier kwartieren van het hertogdom Gelder. De drossaard, als vertegenwoordiger van de graaf (later hertog), zetelde in het kasteel van Montfort dat in de dertiende eeuw werd gebouwd. Hier bevond zich ook het centrum van de rechtspraak in het Ambt Montfort.

Hertogdom Gulik

De plaatsen Melick en Herkenbosch werden eveneens vanuit een elders gelegen machtscentrum bestuurd. In de veertiende eeuw kwamen ze in bezit van de Wassenbergse leenheer Godfried van Heinsberg die de grondlegger werd van het machtige kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch. Zodoende behoorden ze tot na de Franse tijd tot het (’Duitse’) hertogdom Gulik (Jülich).

Bron: de heer M.J. Veelen, gemeentegids 2010

Servicepunt

Het gemeentehuis is vandaag geopend van 9:00 tot 17:00 uur.

Telefoon: 0475-538888