U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Ook kunt u ermee naar andere landen reizen. Met een identiteitskaart kunt u naar een beperkt aantal landen reizen. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken.

Wat moet ik doen?

Voor het aanvragen van een paspoort komt u persoonlijk bij ons langs. Als u een paspoort voor uw kind aanvraagt, neemt u uw kind mee. Maak voor de aanvraag eerst een afspraak.

Afspraak maken

Bent u ouder dan 12 jaar, dan maken wij vingerafdrukken tijdens de afspraak.

U kunt uw paspoort na vijf werkdagen bij ons ophalen. Dat kunt u niet door iemand anders laten doen. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Haal het paspoort binnen drie maanden op, anders vervalt het. Als u het paspoort voor uw kind ophaalt, neemt u uw kind mee.

Heeft u uw paspoort sneller nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Vraagt u het paspoort voor 14.00 uur aan, dan kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen. Hiervoor betaalt u extra (zie het kopje 'Wat kost het?').

Wat heb ik nodig?

Neem het volgende mee naar de afspraak:

 • Een pasfoto (zie rijksoverheid.nl voor de pasfoto eisen)
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog heeft, ook als ze zijn verlopen
 • Als u een tweede paspoort aanvraagt, neemt u bewijzen mee dat u het tweede paspoort nodig heeft
 • Als uw paspoort is kwijtgeraakt of gestolen, tekent u een Verklaring van vermissing
 • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag

Bent u jonger dan achttien jaar of vraagt u een paspoort aan voor uw kind? Neem dan ook mee:

 • Een origineel legitimatiebewijs van de ouder(s) of de personen die het gezag over het kind hebben.
 • Onderstaand ingevuld toestemmingsformulier ondertekend door de ouder(s) of de personen die het gezag over het kind hebben.

Wat kost het?

Tarieven aanvraag paspoort
ProductPrijs
Paspoort 18 jaar en ouder€ 71,35
Paspoort jonger dan 18 jaar€ 53,95
Zakenpaspoort€ 71,35
Spoedaanvraag€ 48,60 extra

Hoe lang is het paspoort geldig?

Geldigheid paspoort
Situatie of productGeldigheid
18 jaar en ouder10 jaar
jonger dan 18 jaar5 jaar
zakenpaspoort10 jaar
Tweede paspoort2 jaar

Kwijt of gestolen

Als uw paspoort in Nederland kwijtgeraakt of gestolen is, kunt u direct een nieuw paspoort aanvragen. Bij deze aanvraag tekent u een Verklaring van vermissing. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Als u uw oude paspoort terugvindt, bent u verplicht het bij ons n te leveren. Dit paspoort is niet meer geldig.

Is uw paspoort in het buitenland verdwenen? Doe dan aangifte bij de politie ter plaatse. Vraag om een schriftelijk bewijs hiervan. Dit heeft u nodig voor uw verzekering én om bij ons een nieuw paspoort aan te vragen. Meld verder bij de Nederlandse ambassade of het consulaat dat uw paspoort kwijt of gestolen is en vraag een noodpaspoort aan.

Afspraak maken: paspoort aanvragen na vermissing

Lichamelijke beperking

Kunt u door een lichamelijke of verstandelijke beperking niet persoonlijk naar het gemeentehuis komen om een paspoort aan te vragen? Dan kan een van onze medewerkers naar u toe komen. De medewerker kan u vragen om een medische verklaring. Als u door een tijdelijke lichamelijke beperking geen vingerafdrukken kunt laten maken, krijgt u een paspoort dat een jaar geldig is. Is uw beperking blijvend, dan krijgt u een paspoort dat tien jaar geldig is.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kind naar het buitenland en heeft u een andere achternaam dan uw kind? Dan heeft u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag heeft. Meer hierover leest u op de website van Defensie.

Tweede paspoort of zakenpaspoort

Naast een gewoon paspoort, is het ook mogelijk een tweede paspoort of zakenpaspoort aan te vragen. Geef

Zakenpaspoort

Reist u veel, bijvoorbeeld voor uw werk? Dan kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Dit paspoort heeft twee keer zoveel bladzijden dan een normaal paspoort.

Tweede paspoort

Heeft u tijdelijk geen visum, maar wilt u toch naar het buitenland reizen? Of gaat u naar een land dat in conflict is met een land waarvan u een stempel in uw paspoort heeft? Dan kunt u een tweede paspoort aanvragen. U moet wel kunnen laten zien dat u het echt nodig heeft.

Voorwaarden om een tweede paspoort bij ons aan te vragen:

 • Uw eerste paspoort is nog minimaal zes maanden geldig
 • U kunt bewijzen dat het noodzakelijk is om te reizen
 • U gebruikt het tweede paspoort niet als noodpaspoort
 • U hebt niet genoeg aan een identiteitskaart om te kunnen reizen. Lees meer over het verschil tussen een paspoort en identiteitskaart op rijksoverheid.nl

Soms beoordeelt de baliemedewerker uw reisgedrag, bijvoorbeeld door te kijken naar de stempels en visa die in het paspoort aanwezig zijn.

Risico

Let erop dat het reizen met twee paspoorten een risico kan vormen. Bij controle zal het bezit van twee paspoorten vragen oproepen.

Heeft u gevonden wat u zocht?