Gemeente bestrijdt eikenprocessierups

Vanaf deze maand bestrijdt de gemeente de eikenprocessierups. Dat is nodig omdat de brandharen van deze rupsen gezondheidsklachten kunnen veroorzaken bij mensen en dieren.

Denk hierbij aan rode of ontstoken ogen, jeukende bultjes of blaasjes en roodheid van de huid. Ook kortademigheid, kriebelhoest, misselijkheid of zelfs koorts komen voor. De brandharen worden door de wind meegevoerd. Zo kunnen ook mensen die niet in de buurt van een nest zijn er last van hebben.

Verneveling

Het bestrijden gebeurt met een biologisch afbreekbaar middel dat verneveld wordt in de bomen waar de rupsen zitten. Voor mensen en dieren is dit middel niet schadelijk. Ook de natuurlijke vijanden van de rups zoals sluipwespen- en vliegen, bijen en mijten, zijn niet gevoelig voor het middel. De gemeente bestrijdt de rups niet in particuliere tuinen of bij bedrijven. Hiervoor kunt u een deskundig bedrijf inhuren.

Wat kunt u doen?

U kunt gezondheidsklachten voorkomen door bedekkende kleding te dragen als u in een natuurgebied bent waar de rups voorkomt. Zit de rups in uw tuin? Laat kinderen dan niet op het gazon spelen en dek de zandbak af. Kleding waarin brandharen zitten kunt u het best op 60 graden wassen. Meer informatie staat op www.ggdlimburgnoord.nl.

RSS
Servicepunt

Het gemeentehuis is op dit moment gesloten.

Telefoon: 0475-538888