Pas op voor identiteitsfraude

Identiteitsfraude betekent dat iemand anders dan uzelf gebruik maakt van uw identiteitsgegevens. Dit gebeurt vaak met een kopie van uw identiteitsbewijs.

Hiermee kan iemand op uw naam bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Het gevolg is dat u rekeningen ontvangt voor zaken die u niet heeft aangeschaft. Als u die niet betaalt krijgt ú met de deurwaarder te maken en niet de fraudeur.

Wat kunt u doen?

Enkele organisaties mogen een kopie van uw identiteitsbewijs maken, zoals de gemeente, uw werkgever of uw bank. Als een andere organisatie om een kopie vraagt, bent u wettelijk niet verplicht die te geven. Vraag altijd waarom iemand een kopie van uw identiteitsbewijs nodig heeft. Meestal is het namelijk voldoende om het soort identiteitsbewijs en het documentnummer te registreren. Als u een kopie afgeeft, schrijf dan op die kopie dat het een kopie is, voor wie de kopie bestemd is en de datum. U kunt ook de KopieID app downloaden. Hiermee kunt u op uw smartphone veilige kopiën van uw identiteitsbewijs maken. Streep uw burgerservicenummer door. Organisaties en bedrijven mogen het burgerservicenummer alleen gebruiken als dat wettelijk is bepaald. Dit geldt bijvoorbeeld voor zorgverleners, zoals uw huisarts, apotheek en zorgverzekering.

Meer informatie

Meer informatie staat op www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude.

RSS
Servicepunt

Het gemeentehuis is vandaag geopend van 9:00 tot 17:00 uur.

Telefoon: 0475-538888