Voorkom brand in natuurgebieden

De natuur in onze regio is prachtig maar ook kwetsbaar. Een klein brandje in het bos of op de hei kan al snel uit de hand lopen. Het gevaar van natuurbranden is de onbeheersbaarheid.

Je kunt nooit voorspellen hoe het vuur zich gaat ontwikkelen, met welke kracht en met welke snelheid. Natuurbranden zijn vaak wel te voorkomen: 70% ontstaat namelijk door menselijk gedrag. Tussen 1 april en 1 oktober geldt een rookverbod in bossen en natuurgebieden en een verbod op het maken van open vuur.

Wat kunt u doen?

Eén weggeschoten peuk is al genoeg om een groot gebied af te laten branden. Rook dus nooit in een bos- of heidegebied. Een auto kan ook brandgevaar opleveren, bijvoorbeeld als de katalysator heet wordt. Als u de auto vervolgens in droog, hoog gras parkeert, kan het gras daardoor gaan branden. Gooi verder geen afval weg, ook dat kan in de warme zon brandbaar zijn.

Risico

De kans op een natuurbrand is niet altijd even groot. In de winter en het voorjaar zijn bomen erg droog en dus brandbaar. Ook heide is brandbaar. De meeste branden in natuurgebieden ontstaan dan ook daar. Verder zijn de weersomstandigheden natuurlijk van invloed op het risico op een natuurbrand. Als het lang droog en warm is, is de kans op een natuurbrand groter dan bij regen. Verder kan wind de begroeiing uitdrogen en zorgen dat een brand zich snel uitbreidt.

Wat te doen bij brand?

Ontdekt u een brand in een natuurgebied? Waarschuw dan onmiddellijk de brandweer door 112 te bellen. Geef duidelijk aan waar de brand zich bevindt. Denk hierbij aan herkenbare punten zoals een ANWB-paddenstoel, informatieborden, straatnamen of gps-coördinaten. Verlaat het gebied zo snel mogelijk tegen de wind- of rookrichting in. Probeer de brandweer op te vangen voor eventueel aanvullende informatie.

Meer informatie?

Op de website: www.natuurbrandrisico.nl kunt u zien hoe droog het is in de natuur.

RSS
Servicepunt

Het gemeentehuis is vandaag geopend van 9:00 tot 12:00 uur.

Telefoon: 0475-538888