In het weekend van vrijdag 13 maart tot en met zondag 15 maart vieren we dat Roerdalen 75 jaar geleden werd bevrijd. De vrijwilligers van Stichting 75 jaar bevrijding Roerdalen hebben in alle dorpen een mooi en gevarieerd programma samengesteld. Voor inwoners, door inwoners, een prachtig voorbeeld van Samen Doen. Er zijn herdenkingen, muziek, leuke activiteiten voor kinderen, acteurs die gebeurtenissen rond de bevrijding naspelen en veel oude legervoertuigen. Hieronder vindt u het programma per dag.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met Piet Wolters van Stichting 75 jaar bevrijding Roerdalen, e-mail: plmwolters@home.nl, telefoon: (0475) 541 768.

Vrijdag 13 maart 2020

Programma Montfort

TijdActiviteit

19.00 – 19.45 uur

Bij het oorlogsmonument op de rotonde is een herdenkingsceremonie. Er zijn toespraken van de gouverneur en de burgemeester , muziek en er worden drie stenen onthuld. Re-enactors zijn aanwezig met oude legervoertuigen

19.45 – 20.30 uur

Vanuit het oorlogsmonument rijdt de ‘bevrijdingsstoet’ naar de kerk. De belangstellenden volgen te voet. Daar staan re-enactors in kleding uit de jaren veertig te zwaaien met vlaggetjes.

20.30 – 23.00 uur

Feest bij Kafee Ane Kerk, dat voor deze gelegenheid is ingericht in de stijl van ‘Allo allo’, het café uit de bekende televisieserie.

Zaterdag 14 maart 2020

Programma Melick

TijdActiviteit

09.45 uur

Buurtvereniging Waterschei zorgt voor een mooie ontvangst van de stoet met oorlogsvoertuigen en re-enactors. Dit gebeurt bij de Prins Bernhardmolen in Melick.

09.45 – 10.00 uur

De stoet met oorlogsvoertuigen trekt samen met de lopersgroep en belangstellenden richting de bunker.* Ze gaan via de Waterschei, door de Groenstraat en Dorpsstraat richting de bunker. Deze ligt bij het weggetje in de buurt van Dorpsstraat 66.

10.10 – 10.15 uur

Bij het Aod Roadhoes is een korte officiële ceremonie met de ontsteking van het vredesvuur en een kranslegging. Daarna vertrekken de aanwezigen naar de herdenkingswei bij de bunker.

10.15 – 12.00 uur  

In de herdenkingswei is een leuk programma voor jong en oud. De bunker is open voor bezichtiging.*Ooggetuigen delen hun verhaal en beantwoorden vragen. Iedereen kan een kijkje nemen bij de oorlogsvoertuigen die staan opgesteld in de wei. Ook is er een kleine expositie met voorwerpen uit de oorlog. Bekijk de film met ooggetuige Bair van Cann. Hij vertelt over het reilen en zeilen in Melick tijdens de oorlogsjaren en de evacuatie.

12.00 – 14.30 uur

De stoet vertrekt om 12.00 uur naar Posterholt. De bunker blijft open tot 14.30 uur. Ook de ooggetuigen zijn er nog tot 14.30 uur.

 *Let op: de bunker is moeilijk toegankelijk. Als u de bunker wilt bezichtigingen zijn beschermende kleding en laarzen nodig.

Programma Posterholt

TijdActiviteit

10.00 – 12.00 uur

Vanaf De Beuk, Nieuw Holsterweg 27, rijden de Gelukstrein en een huifkar een aantal keren langs plekken in Posterholt waar in de oorlog iets is gebeurd. Denk aan het woonhuis van rector Van de Boorn. En de oude Markt waar de kerk werd opgeblazen. U kunt de route ook lopen vanaf De Beuk.

13.00 uur

Oude legervoertuigen komen aan in het dorp. De worden begeleid door het lyracorps van Schutterij Sint Mathias & Cornelius. Ook leden van Running Roerdalen lopen mee. Zij dragen een fakkel. De stoet gaat  vanaf Garage Bustin aan de Roermondseweg naar het Indiëmonument bij de kerk aan de Hoofdstraat. Daar wordt een vredesvuur ontstoken. Na het officiële gedeelte kunt u de legervoertuigen nog tot 15.00 uur bekijken bij De Beuk aan de Nieuw Holsterweg. In De Beuk zijn allerlei leuke creatieve activiteiten voor jong en oud.

15.30 – 17.30 uur

De dag wordt feestelijk afgesloten bij De Beuk. Met muziek, dans, en zang, uitgevoerd door Posterholtse verenigingen.

 Programma Herkenbosch

TijdActiviteit

14.00 uur

Het programma begint met een herdenking bij de monumenten de Molenberg. Bij de herdenking zijn onder anderen veteranen uit Herkenbosch en verenigingen uit Herkenbosch.

Middag

Na het officiële gedeelte is er een groot evenement in de buitenlucht. Acteurs spelen de dagen voor de bevrijding na met toneel, geluid, oude militaire voertuigen en special effects. Daarna worden de bevrijders (een stoet van ongeveer dertig historische militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, bemand door tachtig militairen) verwelkomd, door ondergedoken inwoners, die aan de evacuatie wisten te ontkomen door zich in kelders en schuilplaatsen in de bossen rond het dorp te verbergen. Na dit grote toneelstuk kunt u de legervoertuigen bekijken en vragen stellen.

Avond

’s Avonds is er een groot bevrijdingsfeest in de kelderruimtes van Kasteel Daelenbroeck. U kunt genieten van optredens van muziekgezelschappen en zangkoren uit Herkenbosch met een repertoire uit de bevrijdingsperiode. De dag wordt afgesloten met een bevrijdingsvuurwerk.

Tussen het buiten evenement en de feestavond kunt u tegen betaling ter plekke een hapje eten en drinken. Het buiten evenement en het bevrijdingsfeest zijn gratis toegankelijk.

Zondag 15 maart 2020

Programma Vlodrop

TijdActiviteit

10.00 – 10.30 uur

Vanaf de Angsterweg rijden oude legervoertuigen het dorp binnen. Ze rijden naar het kerkhof.

10.45 uur

Bij het kerkhof is een herdenking met kranslegging bij het oorlogsmonument. Daarna is in de kerk een herdenkingsdienst.

13.30 – 17.00 uur

Leden van Carnavalsvereniging De Beerbök plaatsen een vrijheidsboom op de Markt. Daar zijn er optredens van band en de fanfare. U kunt een wandeling maken met een gids of de bunker aan de Klifsbergweg bezoeken. Kinderen kunnen met een legervoertuig naar de bunker rijden. Voor hen zijn er ook allerlei andere leuke activiteiten. Voor de bovenbouw van de basisschool is er een gedichtenwedstrijd.

18.00 - 19.30 uurVertoning van de film 'Operatie Blackcock' en de filmcompilatie 'De Vertraging' in zaal Roerzicht.

Programma Sint Odiliënberg

TijdActiviteit

14.00 uur

Slotceremonie bij het Roerstreekmuseum op het Kerkplein. Acteurs spelen de bevrijding na. Daarna kunt u een fototentoonstelling bekijken over de bevrijdingsfeesten in de Roerstreek. Ook kunt u oude legervoertuigen bekijken.

15.00 – 16.00 uur

Bevrijdingsconcert in de basiliek door Harmonie Juliana en Fanfare Sint Wiro.