Of ik mee ga wandelen vanmiddag, vraagt een vriendin. Uuhm, maar ik heb het druk! Ja maar, het is koud! Ja maar, gaat het niet regenen?  Ik heb niet altijd zin om te wandelen. Maar ik ga toch. Want ik weet dat het goed voor me is en dat ik er uiteindelijk blij van word. Dus hup, warme jas aan en stevige wandelschoenen. Pluutje mee. En een muts op. Niet alleen omdat het fris is maar vooral vanwege mijn vaalbruine, met grijs doorschoten piekhaar dat al te lang geen kapper heeft gezien.

Hoofd leeg

Al sinds het begin van de coronacrisis wandel ik zo’n vijf keer per week, meestal ruim een uur. Met een vriendin, met mijn zus of een dochter. Of tijdens de lunchpauze met echtgenoot, die ook thuis werkt. Vooral als ik lang naar een beeldscherm heb zitten staren, voel ik me na vijf minuten lopen al beter. Na een uur is mijn hoofd leeg en mijn schouders ontspannen en kan ik fris en fruitig weer aan het werk. Ook erg fijn: tijdens het wandelen is het goed bijkletsen. En veilig, want je kunt eenvoudig anderhalve meter afstand houden.

Calorieën verbranden

Wandelen heeft veel voordelen. Het is goed voor je weerstand waardoor je minder vatbaar bent voor bijvoorbeeld verkoudheid. Ben je gestresst? Dan helpt wandelen in de natuur je te ontspannen. Je slaapt er ook nog beter door. Nog meer goed nieuws: door te wandelen word je creatiever. Ideaal als je aan het werk bent en maar niet kunt bedenken hoe je een klus gaat aanpakken. En last but not least: als je stevig doorloopt verbrand je nogal wat calorieën en worden je benen gespierder. Leuk meegenomen met de zomer in zicht.

Ruik het voorjaar

Met mijn vriendin wandel ik vandaag rond Berg. Via ’t Sittert en de natuurbegraafplaats naar de Roskam en dan verder richting Landgoed Aerwinkel. Soms lopen we naar het landgoed via het weitje vlak achter de brug over de Vlootbeek. Door de regen en gesmolten sneeuw is dat nu erg pratsjig. Daarom lopen we vandaag via de Sint Petrusstraat door ’t Reutje naar Aerwinkel. Mooi om al een paar groene knoppen aan de struiken te zien. Hier en daar een hazelaar die bloeit met gele katjes. Ook zijn de vogels levendiger dan een paar weken geleden. De struiken zitten vol luidruchtige mezen, vinken en mussen. Ook zij ruiken het voorjaar.

Wandelparadijs Roerdalen

Dus zit je hele dagen in je keuken of woonkamer, op je geïmproviseerde thuiswerkplek? Krijg je stress van je werk en van corona? Weet je dat je meer moet bewegen maar komt het er niet van? Ga wandelen! Het heeft alleen maar voordelen en je hebt er niets voor nodig. En waar je ook woont in Roerdalen: binnen tien minuten ben je in het veld of het bos. Roerdalen is een wandelparadijs. Wandelkrant Te Voet heeft onze gemeente niet voor niets genomineerd voor de titel Wandelgemeente van het Jaar 2021. Vind jij ook dat Roerdalen de titel verdient? Breng dan je stem uit via www.tevoetonline.nl. Dat kan nog tot uiterlijk 19 maart 2021.

Monique Kruijtzer, medewerker gemeente Roerdalen