Dorpscontactpersoon Paul Arns vertelt over de impact van het coronavirus op zijn werk. Als dorpscontactpersoon en vooral als tijdelijke ondersteuner TOZO: de inkomensondersteuning voor ondernemers in coronatijd.

Het was begin maart al goed te merken. Corona was vol in het nieuws en we werden al terughoudend in het contact. De een na de andere afspraak of bijeenkomst werd afgezegd en inwonerinitiatieven werden op een lager pitje gezet. Een tijdje, totdat de wereld weer normaal zou worden. Even later kondigt Mark Rutte de ‘intelligente lockdown’ af. Sindsdien ligt het sociale leven al helemaal op z’n gat. En wat betekent dat dan voor mijn werk als dorpscontactpersoon… Je hoort het al aan de naam: contact met mensen, netwerken. Dat kon allemaal niet meer. Mijn nieuwe kantoor was de keukentafel. Tegenover mij zat mijn nieuwe collega: mijn vriendin. Ze heeft een vitaal beroep, ze werkt in de voedselindustrie en heeft het drukker dan ooit. Wat een contrast.

Kun je niet helpen?

Op 19 maart kijken we samen naar de persconferentie van de regering. Het economisch noodmaatregelenpakket  is een feit. De noodlijdende ondernemer krijgt financiële steun. Zoals de TOZO. Een tijdelijke inkomensondersteuning voor zelfstandig ondernemers. Gemeenten voeren deze regeling uit. ‘Kun jij daar niet gaan uithelpen?’, vraagt ze. Ik was immers al aan bedenken hoe ik me nuttiger kon maken in deze crisistijd. Van inkomensregelingen weet ik veel. Ik heb tenslotte jarenlang voor de sociale dienst gewerkt. Ik liet dit mijn teamleider weten en even daarna stond het sein op groen: ik ben op dit moment parttime onderdeel van Team TOZO.

Aan de slag

Inmiddels deden ruim 200 ondernemers uit Roerdalen een aanvraag voor steun. Het gros hiervan vraagt om een inkomensvoorziening om de hypotheek en dagelijkse boodschappen te kunnen betalen. Enkelen vragen om een bedrijfskrediet, om hun bedrijf overeind te houden. Ik zie hulpvragen van restaurants binnenkomen waar ik een paar weken geleden nog heerlijk dineerde. Schrijnend om te zien dat ze nu in deze situatie zijn beland waar hun toekomstperspectief zo onzeker is.

Doortastend vertrouwen

Onze regering heeft met de TOZO zeer kordaat gehandeld. Ze benadrukt dat snelheid in de afhandeling belangrijk is. We gaan uit van de verklaring van de ondernemer. Geen urenlange onderzoeken of het uitpluizen van jaarcijfers. Onderling vertrouwen, daar varen we op in tijden van crisis. Dit past ook helemaal bij Roerdalen, waar vertrouwen één van onze kernwaarden is.

Hierdoor kunnen we snel veel ondernemers bedienen. En dat is wat nodig is in deze tijd, zodat de ondernemer niet het gevoel heeft er alleen voor te staan.

Samen doen

Binnen twee weken ontvingen de meeste ondernemers al een bedrag op hun rekening. Hiervoor is veel waardering blijkt uit verschillende telefoontjes en e-mails. Het doet mij ook goed. Ik leer bovendien heel veel nieuwe mensen kennen. Ik had er geen benul van dat we zoveel ondernemers in Roerdalen hadden: grafisch vormgevers, artiesten, handelaars, noem maar op.

Het levert heel interessante gesprekken op met veel succes en sterkte wensen. Dat geeft deze crisis ons ook, een nieuw soort samenhorigheid. Want hoewel we afstand moeten houden, komen we figuurlijk dichter tot elkaar. We weten dat  het niet anders kan dan samen doen.

Meer weten?

Ben je ondernemer en wil je meer weten over de TOZO? Klik dan op deze pagina. Is het niet helemaal duidelijk en heeft u nog vragen? Kijk dan naar de vraag en antwoord.

Paul Arns - dorpscontactpersoon en tijdelijke ondersteuner TOZO gemeente Roerdalen