Basisschool ’t Kempke in Sint Odiliënberg wordt verbouwd tot een Integraal Kind Centrum (IKC). In het nieuwe gebouw is straks ruimte voor onderwijs, dagopvang voor jonge en wat oudere kinderen én welzijnsorganisaties zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW).

Er is ook ruimte voor een schoolbibliotheek, logopedie en speltherapie. Onderwijsstichting Swalm en Roer is bouwheer. De gemeente betaalt mee.

Kind centraal

Wethouder Eugenie Cuijpers en wethouder Jan Smits namen afgelopen week een kijkje in het gebouw. Wethouder Cuijpers: “Vanuit de ontwikkeling van het kind gezien, heeft een IKC een grote toegevoegde waarde. Er ontstaat een breed en gevarieerd aanbod van voorzieningen. In dit netwerk staat het kind centraal. De intensieve samenwerking tussen pedagogische basisvoorzieningen onderling en natuurlijk met de ouders heeft veel voordelen.”

Duurzaam

De verbouwing verloopt volgens plan. Bij de vernieuwbouw is ook gelet op duurzaamheid. Wethouder Jan Smits: “In het nieuwe gebouw wordt geen gas meer gebruikt. Er komen warmtepompen. Goed voor het milieu én dit systeem zorgt voor een prettig binnenklimaat waarbij het niet te warm of te koud wordt. Het nieuwe IKC is straks klaar voor de toekomst!”

Buitenruimte

Behalve het gebouw wordt ook de ruimte eromheen opnieuw ingericht. Gebruikers en omwonenden zijn betrokken bij het plan voor de buitenruimte. Zij hebben aangegeven wat ze belangrijk vinden. Daarna is er een plan gemaakt waarin hun ideeën en wensen over verkeer, parkeren, veiligheid, privacy, duurzaamheid en uitstraling zijn verwerkt.

’t Brombemke

De school en andere gebruikers van het gebouw maken tijdens de verbouwing gebruik van ’t Brombemke, aan de Schaapsweg. De verwachting is dat het IKC rond de herfstvakantie klaar is.