Het is al langere tijd erg droog. De kans op een natuurbrand is hierdoor groot. Een klein brandje in het bos of op de hei kan snel uit de hand lopen. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert. Maar we vragen ook uw medewerking. Gaat u de natuur in? Help dan mee een natuurbrand te voorkomen. 

Wat kunt u doen? 

In onze natuurgebieden geldt het hele jaar een rookverbod. Eén weggeschoten peuk is namelijk al genoeg om een groot gebied af te laten branden. Rook dus nooit in een bos- of heidegebied. Een auto kan ook brandgevaar opleveren. Als u een auto met een nog hete katalysator in droog, hoog gras parkeert, kan het gras daardoor gaan branden. Gooi verder geen afval weg, ook dat kan in de warme zon brandbaar zijn. 

Wat te doen bij brand?

Ontdekt u een brand in een natuurgebied? Waarschuw dan onmiddellijk de brandweer door 112 te bellen. Geef duidelijk aan waar de brand zich bevindt. Denk hierbij aan herkenbare punten zoals een ANWB-paddenstoel, informatieborden, straatnamen of gps-coördinaten. Verlaat het gebied zo snel mogelijk tegen de wind- of rookrichting in. Probeer de brandweer op te vangen voor eventueel aanvullende informatie. 

Meer informatie

Meer weten? Kijk op de website van Brandweer Limburg-Noord.