Wethouder Roland Slangen is een paar dagen op pad geweest met de mannen van de buitendienst. Hij schreef een blog over zijn ervaringen. 

Als relatief nieuwe wethouder in Roerdalen heb ik onder andere Openbare werken in mijn portefeuille. Daar hoort ook de buitendienst bij. Ik weet natuurlijk wel dat deze mannen zich elke dag inzetten om onze leefomgeving zo netjes mogelijk te houden. Maar ik wil graag een beter beeld krijgen van wat ze precies doen en waar eventuele knelpunten liggen. Daarom loop ik een aantal dagen mee met de teams van Montfort-Sint Odiliënberg en van Vlodrop-Posterholt.

Afval, asfalt en een komgrensbord

Wat me meteen opvalt: de buitendienst doet vooral véél. Met Johan haal ik afval weg op plekken waar dat regelmatig wordt gedumpt. In Montfort plaatsen we een verdwenen komgrensbord terug. Bij Vlodrop Station maai ik met Har de berm en snoeien we overhangende takken. In Vlodrop vullen we vervolgens gaten in de weg met koud asfalt. Op de begraafplaats zetten we de beregening uit en halen we de sproeiers weg. Zo worden die niet gestolen.

Cultuurteam

Rob laat me zien wat het cultuurteam doet. Zo gaan we langs bij Peter die de meidoornhaag bij Kasteel Montfort snoeit. En bij Marcel die de nieuwe aanplant bij de speeltuin ’t Vinkenes in Posterholt water geeft. Door de droogte kost het de buitendienst heel wat extra uren om het groen niet te laten verdrogen. We zien ook dat het belangrijk is dat groenstroken bereikbaar zijn voor onderhoudsvoertuigen.

Huisaansluiting

Op de warmste dag van de zomer rijd ik met Rick en Herman naar Posterholt om een huisaansluiting te vernieuwen. Marco verzorgt het graafwerk. Er is een lek bij de aansluiting op het hoofdriool en daardoor is de straat verzakt. Rick en Herman vervangen de oude gresaansluiting door een pvc-aansluiting. Daarna leggen ze een tijdelijke bestrating aan. Ze moeten flink doorwerken om het in één dag af te krijgen. Zeker in deze hitte is het een flinke klus.

Pompgemaal

Later die dag legt Eric me uit hoe het systeem werkt dat de pompgemalen van de gemeente in de gaten houdt. Goed om te horen dat de buitendienst de meeste pompen op afstand kan lezen en opnieuw instellen. We zien dat er iets aan de hand is met de ledigingspomp van het bergbezinkbassin op het Kerkplein in Sint Odiliënberg. De pomp blijkt te zijn verstopt met doekjes. Dat gebeurt helaas regelmatig omdat veel mensen ze nog steeds doorspoelen.

Schoffelen en wieden

Op de laatste dag mag ik met Wil en Sandro naar Montfort. Wil en Sandro zijn vanuit Westrom gedetacheerd bij de gemeente. Deze medewerkers verzorgen al het groen. Ook vandaag belooft het erg warm te worden. We ontmoeten elkaar dan ook al om zeven uur bij de gemeenteloods. We beginnen met het schoffelen en wieden van de nieuwe plantsoenen voor de kerk. Daarna doen we dat in het plantsoen bij het Rozenhofje. Met z’n drieën is dat behoorlijk aanpoten. Ten slotte maken we nog een stukje langs de weg Aan het water vrij van onkruid.

Betrokken, veelzijdig en trots

Als wethouder heb ik veel geleerd tijdens mijn ‘snuffelstage’ bij de buitendienst. Ik ga ook nog op bezoek bij het team voor Melick en Herkenbosch en bij de Outdoor Campus Roerdalen. Ik ben echt onder de indruk van de betrokkenheid en veelzijdigheid van deze collega’s. Ze pakken de meldingen die we via Fixi krijgen vaak nog dezelfde dag op. Mooi om te zien dat ze zich niet laten ontmoedigen door afval dat steeds weer in het buitengebied wordt gedumpt, of naast de afvalbakken. Het resultaat daarvan zie je terug in onze openbare ruimte: die ligt er op de meeste plaatsen verzorgd bij. De collega’s van onze buitendienst en de gedetacheerde collega’s van Westrom zijn terecht trots op hun werk. En ik ben trots op hen.

Roland Slangen
Wethouder Openbare Werken, Ruimtelijke Ordening en buitendienst