Mantelzorg

Verzorgt u langdurig onbetaald een partner, familielid, vriend, buurman of kennis die ziek is of beperkingen heeft? Dan bent u een mantelzorger. Als u mantelzorger bent, of als u wordt geholpen door een mantelzorger, is het goed om te weten dat u bij de gemeente terecht kunt voor ondersteuning. Vooral mensen die lang en intensief mantelzorg verlenen kunnen deze steun goed gebruiken om te voorkomen dat zij overbelast raken.

Steunpunt Mantelzorg

Het Steunpunt Mantelzorg Roerdalen geeft informatie en advies, emotionele ondersteuning en praktische hulp. Wilt u weten wat het steunpunt voor u kan betekenen of heeft u vragen over mantelzorg? Dan kunt u contact opnemen met Björn Maessen van het Steunpunt Mantelzorg Roerdalen. U kunt op donderdag tussen 09.00 en 12.00 uur terecht op het spreekuur. Dat is op afspraak. Op dinsdag is er een telefonisch spreekuur van 14.00 tot 17.00 uur via 06 - 52 66 95 65. Buiten die tijd kunt de gemeente bellen via (0475) 538 888. E-mailen kan ook: bjornmaessen@proteion.nl. Meer informatie over mantelzorg is te vinden op www.proteion.nl en op de Facebookpagina van Mantelzorg Roerdalen.

Mantelzorgwaardering

De Mantelzorgwaardering is een blijk van waardering voor mantelzorgers. Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en intensief zorgen voor een  familielid, partner, vriend of kennis. In 2018 kunnen mantelzorgers van 21 jaar en ouder 175 euro ontvangen. Mantelzorgers tussen 12 en 20 jaar krijgen 40 euro in de vorm van nationale bioscoopbonnen.

Voorwaarden

Voor het aanvragen van de Mantelzorgwaardering geldt een aantal voorwaarden. Zo moet de mantelzorger minstens drie maanden lang minimaal acht uur per week aan de zorg voor een naaste besteden. De mantelzorger moet verder geregistreerd staan bij het Steunpunt Mantelzorg Roerdalen. Degene die de zorg ontvangt moet in de gemeente Roerdalen wonen en mag niet in een zorgcentrum wonen. De gemeente toetst of de mantelzorger en de aanvrager aan die voorwaarden voldoen.

Aanvragen

U kunt de mantelzorgwaardering voor 2018 tussen 1 april en 31 december 2018 aanvragen. Degene die de zorg ontvangt en de mantelzorger moeten hiervoor samen een formulier invullen. U kunt dit aanvraagformulier downloaden bij het product Mantelzorgwaardering of afhalen bij het Servicepunt Roerdalen in het gemeentehuis in Sint Odiliënberg. Dat kan vanaf 1 april 2018.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de pagina Mantelzorgwaardering. U kunt ook bellen met mantelzorgconsulent Björn Maessen via het algemene nummer van de gemeente Roerdalen, (0475) 538 888.

Servicepunt

Het gemeentehuis is vandaag geopend van 9:00 tot 17:00 uur.

Telefoon: 0475-538888