Yogalerares Tina van Hooijdonk schrijft in deze blog over yoga als middel om de coronatijd ontspannen door te komen. En de vooroordelen die er zijn over yoga.

Eindelijk! De scholen zijn weer gedeeltelijk open. Wat een opluchting voor de kinderen en voor hun ouders. Want, laten we eerlijk zijn: hoeveel we ook van onze kroost houden, maandenlang met frisse tegenzin aan homescholing te doen, dat eist zijn tol. Ik zie moeders (én vaders) die uitgeput geraakt zijn in die tijd. Die zichzelf hebben weggecijferd. En die nu toe zijn aan wat me-time. Gelukkig is daar een oplossing voor: YOGA!

Yoga? Jazeker! En toch denken veel mensen meteen ‘o neeee’ als ze deze vier magische letters lezen en hebben ze meteen een stapel smoesjes klaar om het níet te doen. De belangrijkste oorzaken: onwetendheid, onzekerheid en vooroordelen. Tijd dus om 7 bekende vooroordelen over yoga uit de weg te ruimen.

1. “Ik ben niet lenig.”

Dat kan. En jij hoeft helemaal niet lenig te zijn om van een yogales te kunnen genieten. Yoga is niet gericht op prestatie of op progressie. Na een tijdje yoga te hebben gedaan voel je vanzelf dat jouw lichaam soepeler wordt. Lekker meegenomen.

2. “Ik heb al lang niet meer gesport.”

Nou en? In een yogales word je daar opgehaald waar jíj op dát moment staat. Niet drie jaar geleden, niet morgen en je hoeft niet in te stappen op het niveau van een ander. Jij beweegt binnen jouw eigen grenzen. Vaak zijn er opties waaruit je kunt kiezen. Je zult per les zien dat je spieren en je mind sterker worden.

3. “Yoga is zweverig.”

Als je denkt dat we maar in kleermakerszit neuriën, dan snap ik dat. Kom dan maar eens kijken! Er wordt veel gelachen, gekletst en je leert je te ontspannen. Om rust te ervaren. Heerlijk om jezelf even wat rust te gunnen. Lichamelijk én mentaal. Slapen vind je toch ook niet zweverig?

4. “Ik voel me te dik, te oud, te … van alles”

Dat voelen we ons allemaal. Als we te veel kijken naar plaatjes waar gefotoshopte twintigers zich in strakke kleding in rare bochten wringen. Dat is social media yoga. Yoga kun je evengoed in jouw comfy joggingbroek en sweater doen.

5. “Ik heb te weinig tijd.”

Dan heb ik goed nieuws! Door corona en de lockdown worden er steeds meer online lessen aangeboden die je gemakkelijk vanuit thuis kunt volgen op het moment dat het jou uitkomt. Dus geen tijd is geen excuus.

6. “Een YouTube-filmpje werkt toch ook prima?”

Dat is een optie maar het is wel gevaarlijk. Bij een filmpje doe je iemand anders na die jou niet ziet. Het is een one-way-street. Tijdens een online les ziet de docent(e) wat jij doet en kan jou als nodig helpen.

7. “Yogalessen zijn duur.”

Als je ‘duur’ nu vervangt door ‘waardevol’, dan ben ik het met je eens. Hoeveel geld geef je uit bij de kapper? Of bij de schoonheidsspecialiste? Of aan massages? Met yoga investeer je evengoed in jouw eigen welzijn, in jouw gezondheid en ook in jouw plezier. Omdat je het waard bent!

Gratis proefles

En? Vooroordelen al vervaagd en nieuwsgierig geworden? Ga dan eens op zoek naar yoga. Vaak kun je vrijblijvend een proefles doen. Lekker vanuit jouw eigen veilige bubbel bij jou thuis. Ontdek zelf hoe yoga jouw stress-level kan verlagen en jouw slaapkwaliteit kan verbeteren.

Als ondernemer in Roerdalen zou ik het natuurlijk heel leuk vinden als je een yogales bij mij komt doen. Interesse? Stuur me een appje! Dan bespreken we de mogelijkheden. Ik verheug mij op jou!

Liefs en Namasté,

Tina

Contact

  • WhatsApp: 06 22 63 95 91 (liever niet bellen, mobiel staat op stil vanwege lessen
  • harmony moves op Instagram
  • E-mail: info@harmony-moves.nl.