In de eerste week van mei beginnen we weer met het bestrijden van de eikenprocessierups. Dat doen we door een bestrijdingsmiddel te vernevelen in bomen waarin de rups zit. Dit biologisch afbreekbaar middel is niet schadelijk voor mensen en dieren. We kunnen niet alle nesten weghalen. Daarom is er de komende maanden toch overlast. 

Nesten

Eikenprocessievlinders leggen hun eitjes vooral op inlandse eiken. Voordat het nachtvlinders worden, vervellen de rupsen een aantal keren. De rupsen hebben haartjes. Deze kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mensen en dieren. Daarom bestrijden we de rups. Dat doen we in het vroege voorjaar, zodra de rupsen uit hun eieren komen. We houden de nesten goed in de gaten. Blijft er een nest hangen dat overlast geeft? Dan zuigen we het weg. Ziet u een nest dat overlast geeft? Doe dan een melding.

Gezondheidsklachten

Van de brandharen van de rups kunnen uw huid, ogen of luchtwegen geïrriteerd raken. U kunt zelfs klachten krijgen als u niet in de buurt van een nest bent geweest. Dat komt doordat brandharen door de wind worden meegevoerd. Gaat u naar een natuurgebied waar de rups voorkomt? Draag dan kleding die uw huid zoveel mogelijk bedekt. Zit de rups in uw tuin? Laat kinderen dan niet op het gazon spelen en dek de zandbak af. 

Meer informatie

De gemeente bestrijdt de rups waar het mogelijk is op ons eigen grondgebied. Zit de rups in uw eigen tuin of op het terrein van uw bedrijf? Dan kunt u hiervoor zelf een deskundig bedrijf inhuren. Kijk voor tips over het voorkomen van gezondheidsklachten op de website van de GGD.