Het aanvragen van zorg, een gesprek over uw uitkering of de juiste hulp vinden bij de opvoeding van uw kinderen. Dat kan best ingewikkeld zijn. Een Meedenker kan u hierbij helpen. Bijvoorbeeld door samen met u te onderzoeken wat u precies nodig heeft. En u te helpen bij het maken van uw keuze. Een Meedenker kan ook met u meegaan naar gesprekken met bijvoorbeeld een zorgaanbieder of de gemeente. En u helpen met het doen van de aanvraag. Eén van de Meedenkers is Berry van der Donk. 

Steuntje in de rug

Berry woont in Sint Odiliënberg en is behalve Meedenker ook energiecoach én vrijwilliger bij De Zonnebloem. “Ik ben breed inzetbaar,” lacht hij. “Waarom ik Meedenker werd? Ik hoor als vrijwilliger vaak wat er mis kan gaan als iemand extra zorg moet aanvragen. Of iets bij de overheid moet regelen. Als Meedenker kun je een steuntje in de rug zijn voor mensen die de weg niet goed weten. Heel eenvoudig, door mee te gaan naar een gesprek bij een huisarts of een specialist. En daarna samen bespreken wat daar precies gezegd werd. Of door samen een formulier in te vullen. Aan dit soort praktische hulp is denk ik veel behoefte.”

Meer problemen

“Iedereen heeft het druk. Ik zie soms dat ouderen daar de dupe van zijn,” zegt Berry. “Dan is bijvoorbeeld de uitleg van een huisarts niet duidelijk en vergeten ze de medicijnen op te halen die de arts heeft voorgeschreven. De kinderen hebben hun werk of gezin, wonen in Roerdalen vaak wat verder weg en hebben daardoor niet altijd de mogelijkheid om te helpen. Een Meedenker kan dan het verschil maken. Door écht de tijd voor iemand te nemen en dóór te vragen. Vaak blijkt dan dat er niet één maar meerdere problemen zijn. Dan pak ik die ook aan. Dat ik iemand zo kan helpen geeft mij veel voldoening, het is echt heel zinvol werk. Bijkomend voordeel is dat het ook de maatschappij geld bespaart als de Meedenkers hun rol goed kunnen invullen.”  

Contact

Een Meedenker biedt een steuntje in de rug. Hij of zij hoort niet bij de gemeente of een zorgaanbieder. Een Meedenker kan u helpen bij praktische ondersteuning. Wilt u meer weten over wat een Meedenker voor u kan betekenen? Op onze pagina over de Meedenkers leest u hoe het werkt. Heeft u vragen of wilt u een Meedenker inschakelen om u te helpen? Neem dan contact op met Marijke van Wijgerden via telefoonnummer 06 2782 7345. Of stuur een e-mail naar meedenkersroerdalen@gmail.com.