Aan de slag met duurzaamheid? Dat is makkelijker dan u denkt! Begin bijvoorbeeld met het scheiden van uw afval. Of maak uw huis duurzamer met energiebesparende maatregelen. Wij helpen u op weg. Samen Doen, Samen Duurzaam!

Bekijk onze speciale website over duurzaamheid(externe link).

Voor de gemeente Roerdalen is duurzaamheid een belangrijk thema. Als gemeente zetten we op verschillende manieren in op duurzaamheid en denken of helpen we mee. Ook zijn organisaties in onze dorpen al actief aan de slag gegaan. Benieuwd hoe? Bekijk dan onderstaand filmpje.

Energie besparen en opwekken

Samen zorgen we ervoor dat Roerdalen duurzaam, groen en schoon blijft. Gemeente, inwoners, ondernemers en verenigingen, samen maken we het verschil!

Gemeente Roerdalen heeft een actieplan Duurzame Energie opgesteld, boordevol maatregelen om energie te besparen én schone energie op te wekken. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen op gebouwen of aan nieuwe laadpalen voor elektrische auto’s. Maar we kunnen klimaatverandering alleen tegengaan als iedereen in actie komt. Via de campagne ‘Samen doen, samen duurzaam!’ geven we u tips om zelf aan de slag te gaan. Ook brengen we goede voorbeelden uit onze gemeente onder de aandacht. Neem snel een kijkje op de website www.samendoensamenduurzaam.n(externe link)l(externe link).

Duurzaam met afval

Door zorgvuldig om te gaan met afval, kunnen we onze planeet gezonder maken. Helaas kunnen we er soms niet omheen om toch afval te produceren. Zorg er in dat geval voor dat u het afval goed scheidt. Hieronder vindt u nog een aantal tips:

  • het allerbelangrijkste is te zorgen voor minder afval. U kunt hierbij helpen. Let bijvoorbeeld op de verpakkingen als u in de winkel iets koopt. Zit er van een product een aantal stuks in een verpakking? Kies dan voor het product waarbij deze niet allemaal apart verpakt zijn
  • daarnaast kunt u zorgen voor minder oud papier. Dat kunt u doen door aan te geven dat u geen reclamefolders en/of huis-aan-huisbladen meer wilt ontvangen. Daarvoor kunt u een NEE-NEE of NEE-JA sticker op uw brievenbus plakken.Reclamefolders en huis-aan-huisbladen kunt u vaak ook online bekijken
  • een andere manier van duurzaam omgaan met afval, is goed scheiden. Op www.mijnafvalwijzer.nl(externe link) leest u hoe u uw afval scheidt en waar u met verschillende soorten afval terecht kunt

Regionale Energiestrategie

In het jaar 2030 moet de uitstoot van CO2 in Nederland gehalveerd zijn. En in 2050 moet deze zelfs 95% lager zijn dan nu. Dat hebben we in 2019 afgesproken in het klimaatakkoord. Dertig regio’s in ons land maken nu een plan waarin staat welke bijdrage de regio daaraan gaat leveren. Dit noemen we een Regionale Energie Strategie (RES). Roerdalen is onderdeel van de regio Noord- en Midden-Limburg. Meer informatie over de RES vind je op de website van de RES(externe link).

Heeft u gevonden wat u zocht?