Gemeente Roerdalen vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Daarom willen we er graag voor zorgen dat iedereen onze websites en online diensten kan bekijken en gebruiken. Hiervoor verbeteren we de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid dan ook continue.

Overzicht websites

Hieronder vindt u een overzicht met websites waarvoor wij verantwoordelijk zijn. Bij elke website vindt u de link naar die website en de link naar de bijbehorende toegankelijkheidsinformatie.
WebsiteLink naar websiteToegankelijkheid
Gemeente Roerdalen (hoofdwebsite)https://www.roerdalen.nlBekijk de webpagina met informatie over toegankelijkheid van www.roerdalen.nl
Afsprakenmodule         (subdomein hoofdwebsite)https://afspraken.roerdalen.nlBekijk de webpagina met informatie over toegankelijkheid van www.roerdalen.nl
Samen Doen Samen Duurzaam (duurzaamheid)https://www.samendoensamenduurzaam.nlBekijk de webpagina met informatie over toegankelijkheid van www.samendoensamenduurzaam.nl
Klein Geluk uit Roerdalen (toerisme en vrije tijd)https://www.kleingelukuitroerdalen.nlBekijk de webpagina met informatie over toegankelijkheid van www.kleingelukuitroerdalen.nl
Raadsinformatiesysteem (bestuurlijke informatie)https://roerdalen.bestuurlijkeinformatie.nlBinnenkort beschikbaar
Mijn Afvalwijzer                       (afval)https://www.mijnafvalwijzer.nlBekijk het certificaat van toegankelijkheid

Digitale diensten

Wij maken gebruik van digitale diensten van verschillende leveranciers. De leveranciers zijn verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van de techniek en wij zijn verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van de inhoud. De verklaringen voor deze digitale diensten vindt u hieronder.

Samenwerkingen en partners

Wij werken samen met enkele partners. Wij verwijzen onze inwoners door naar de websites van onze partners. Deze partners zorgen voor een eigen verklaring van hun website. Die verklaringen vindt u hieronder.

Continue verbeteren toegankelijkheid

Het design en de inrichting van de website is gemaakt met behulp van onze inwoners. We zorgen ervoor dat iedereen onze hoofdwebsite kan lezen en gebruiken.

Onafhankelijk onderzoek

Onze website is in november 2023 door Cardan onderzocht op toegankelijkheid. Cardan is een onafhankelijke partij. Ook de websiteleverancier SIM heeft een toegankelijkheidsrapport voor de techniek die voor deze website is gebruikt. De rapporten vindt u op de deelpagina's in de tabel. 

Websitebeheer en controle

We houden de toegankelijkheid en kwaliteit van de website in de gaten. We gebruiken SiteImprove als tool voor automatische controle op toegankelijkheid.

Heldere taal

We schrijven onze teksten in heldere taal. Hiervoor houden we B1 niveau aan. Regelmatig laten we webteksten nakijken door onze Taalambassadeurs. Dit zijn inwoners van gemeente Roerdalen. Aanvullend gebruiken we de tool 'Klinkende taal' om het niveau van onze teksten te controleren.

PDF documenten

We streven ernaar het aantal PDF documenten snel te verminderen door het digitaliseren van aanvraagformulieren en teksten direct op de website te zetten in plaats van in een document. Moet er toch een PDF document op de website? Dan maken we het document toegankelijk als het er langer dan 3 maanden op staat.

Video’s

Video’s zijn voorzien van ondertiteling, transcript (tekstalternatief) en waar mogelijk audiodescriptie. 

Contracten, afspraken en inkoopvoorwaarden

We streven ernaar om toegankelijkheid en gebruiksgemak voor websites en online diensten zo veel mogelijk op te nemen in contracten, afspraken en inkoopvoorwaarden.

Toegankelijkheidsprobleem? Geef het door!

Loopt u tegen een toegankelijkheidsprobleem aan? Of heeft u een vraag of opmerking over toegankelijkheid? Neem dan contact op via webmaster@roerdalen.nl of klik op de knop 'uw mening', die rechtsonder op elke pagina van onze website te vinden is.