Er zijn veel monumenten in Roerdalen. Monumenten zijn gebouwen die waarde hebben voor ons land, de provincie of onze gemeente. Bijvoorbeeld omdat ze mooi zijn, belangrijk zijn voor de wetenschap, of een rol hebben gespeeld in onze geschiedenis. We beschermen monumenten om ze voor de toekomst te bewaren.

Wat is een monument?

Rijksmonument

Rijksmonumenten zijn gebouwen die vanwege cultuurhistorische waarde en schoonheid van nationaal belang zijn. In het Rijksmonumentenregister vindt u informatie over alle rijksmonumenten in de gemeente Roerdalen.

Gemeentelijk monument

Gemeentelijke monumenten hebben vooral een lokale betekenis. Dit zijn onder andere boerderijen, woningen, wegkruisen, een herdenkingsmonument en begraafplaatsen. De gemeentelijke monumenten vindt u in de toelichting van het bestemmingsplan dat over dat gebied gaat. Zie de pagina Bestemmingsplan. Informatie over waarom iets een gemeentelijk monument geworden is, kunt u opvragen bij het archief van de gemeente Roerdalen. Zie de pagina Gemeentearchief bekijken.

Provinciale monumenten

De gemeente Roerdalen heeft geen provinciale monumenten.

Monument aanwijzen

Soms kan een woning of gebouw een monument worden.

Rijksmonument

U kunt als eigenaar niet vragen uw gebouw als rijksmonument aan te wijzen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wijst namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rijksmonumenten aan. Hoe dit in zijn werk gaat, leest u op de website Cultureelerfgoed.nl.

Gemeentelijk monument

U kunt de gemeente vragen uw gebouw als gemeentelijk monument aan te wijzen. Neem hiervoor contact met ons op. Het college van burgemeester en wethouders vraagt naar uw zienswijze en die van de Monumentencommissie. Daarna neemt het college een besluit. Bent u het niet eens met dit besluit? Dien dan een bezwaar in. Of uw gebouw een monument kan worden hangt af van een aantal zaken:

 • is de bouwstijl van het gebouw herkenbaar voor een bepaalde periode?
 • is de bouwstijl bijzonder of zeldzaam?
 • hebben er beroemde mensen gewoond in het gebouw?
 • heeft het gebouw kenmerken die speciaal zijn voor de regio?

Subsidie voor onderhoud of restauratie van een Rijksmonument

Het onderhouden of opknappen van een monument brengt vaak hoge kosten met zich mee. In het geval van Rijksmonumenten kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Meer hierover leest u op de website www.cultureelerfgoed.nl.

Monument verbouwen

Als u uw monument wilt verbouwen of herstellen, heeft u in veel gevallen een omgevingsvergunning nodig. Controleer of u de vergunning nodig heeft via de vergunningscheck op Omgevingsloket online. Weet u het na de vergunningscheck nog niet zeker? Neem dan contact met ons op.

Eventueel: vooroverleg aanvragen

Wij adviseren u een vooroverleg aan te vragen vóórdat u de vergunning aanvraagt. Het plan wordt dan voorgelegd aan de monumentencommissie. Daarna weet u of uw plan kans van slagen heeft, en wat u nodig heeft om de vergunning te kunnen aanvragen. Stuur ons een brief waarin u vraagt om een vooroverleg. Stuur het volgende mee met uw aanvraag:

 • situatietekeningen (schaal 1:1.000)
 • plattegrond van iedere bouwlaag met maten en de bestemming van de ruimte (schaal 1:100)
 • alle gevelaanzichten en belangrijke doorsneden (schaal 1:100) en detaillering
 • beschrijving van de situatie van nu en de nieuwe situatie
 • gedetailleerde beschrijving van het monument

Vergunning aanvragen

 • Vraag de vergunning aan via Omgevingsloket online (via DigiD, bedrijven via eHerkenning). Op deze website kunt u ook precies zien wat u daarvoor allemaal nodig heeft.
 • Er zijn twee verschillende procedures. Een normale procedure, en een uitgebreide procedure. De uitgebreide procedure volgen we bijvoorbeeld als we advies nodig hebben van de Rijksdienst of de provincie. Kijk voor de procedure op de pagina Omgevingsvergunning, onder het kopje ‘Vergunningsprocedure’.
 • Wilt u weten hoe lang de procedure duurt, zodat u weet hoe ver van tevoren u de vergunning moet aanvragen? Neem dan contact met ons op.

Heeft u gevonden wat u zocht?