U kunt heerlijk wandelen met uw hond in gemeente Roerdalen. Daar zijn wel regels voor.

Regels voor het uitlaten van honden

  • Binnen de bebouwde kom moet uw hond aangelijnd zijn. 
  • Uw hond mag loslopen op de speciale hondenspeelvelden, losloopgebieden en in het buitengebied, tenzij anders is aangegeven. In het bos en in de natuurgebieden dient uw hond aan de riem te lopen.
  • Laat uw hond niet lopen in weilanden. Wanneer uw hond daar wel zijn behoefte doet, ruim dit dan op. Dit voorkomt ernstige ziektes bij koeien en andere landbouwdieren.
  • Als uw hond ergens poept moet u dat opruimen. Neem dus een opruimmiddel mee.
  • Houd rekening met andere hondenbezitters, wandelaars, fietsers en ruiters. Let erop dat uw hond geen gevaar oplevert in het verkeer. 

Losloopgebied in het bos

Roerdalen kent 1 officieel aangewezen losloopgebied. Dat is ‘Zandbergen’ bij de Meinweg (bij Bezoekerscentrum De Meinweg/ brasserie De Boshut). U herkent het aan het groene bord met de aanduiding “Losloopgebied”. Op andere plekken op de Meinweg en in de bos/natuurgebieden hoort uw hond aan de lijn. 

  • Hier bent u niet verplicht de hondenpoep op te ruimen
  • Hier mag u de riem van uw hond afdoen
  • De paden langs en door de loopsloopgebieden horen schoon te blijven. Ruim hondenpoep op de paden dus wel op. 

Hondenspeelvelden

Veel hondenbezitters zijn er niet gerust op om hun hond los te laten lopen. Een hondenspeelveld met omheining is dan een mooie uitkomst. In Roerdalen zijn er enkele omheinde hondenspeelveldjes. Hier kan uw hond vrij spelen en rennen met andere honden. U vindt een hondenspeelveld vlakbij het voetbalveld aan de Schaapsweg in Herkenbosch en in het Dorpspark Schepersheuvel in Sint Odiliënberg.

Afvalbakken hondenpoep en hondenpoepzakjes

Hondenpoep is vies en onhygiënisch. Er zitten ook ziekteverwekkers in. Hondenpoep op straat zorgt dus voor gezondheidsrisico’s. In de hele gemeente vindt u afvalbakken speciaal voor hondenpoep. Maar u mag hondenpoep in alle gemeentelijke prullenbakken weggooien. De poep mag thuis niet bij het gft-afval, maar hoort bij het restafval.

Hondenpoepzakjes vindt u zowel bij de afvalbakken voor hondenpoep als bij sommige gewone gemeentelijke prullenbakken. Maar zorg dat u zelf ook altijd hondenpoepzakjes bij u heeft.

Gevaarlijke honden 

Niet elke hond is aaibaar en lief. Als een hond mogelijk gevaarlijk is, kan het college de eigenaar verplichten om de hond altijd aan te lijnen en te muilkorven. Voor gevaarlijke of agressieve honden gelden nog meer regels. Die staan in de Algemene Plaatselijke Verordening, artikel 2:35 Gevaarlijke honden. Heeft u te maken met een gevaarlijke hond? U kunt een verzoek tot aanlijnverplichting en muilkorven richten aan het college. Stuur daarvoor een e-mail (met alle relevante informatie over de hond, eigenaar en adres) naar: info@roerdalen.nl. Zet in het onderwerp dat uw mail is gericht aan het college en gaat over een aanlijn/muilkorfgebod op basis van de APV. 
 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de regels rond honden in onze gemeente? Kijk dan in de Algemene Plaatselijke Verordening, artikel 2:33 Verblijven honden en loslopende honden

Heeft u gevonden wat u zocht?