Gemeente Roerdalen vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Daarom willen we er graag voor zorgen dat iedereen onze websites en online diensten kan bekijken en gebruiken. Hier zijn veel kleine en grote maatregelen voor nodig. Wij verbeteren de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid dan ook continue en in kleine stapjes.

Deze pagina gaat over onze hoofdwebsite: www.roerdalen.nl. Ook de afsprakenmodule (afspraken.roerdalen.nl) en de online formulieren worden hierin meegenomen. Hieronder vindt u het label dat aan onze website is toegekend en de link naar de toegankelijkheidsverklaring. Verder ziet u een overzicht van de maatregelen die we nemen en kunt u het onafhankelijke onderzoeksrapport naar de toegankelijkheid van www.roerdalen.nl inzien.

Label en verklaring

In onderstaand label vindt u de toegankelijkheidsstatus van www.roerdalen.nl. Bekijk de toegankelijkheidsverklaring van deze website(externe link). Daaronder vallen ook de online formulieren en het afsprakensysteem afspraken.roerdalen.nl.

Status toegankelijkheidslabel van Gemeente Roerdalen. Volg de link voor de volledige toegankelijkheidsverklaring.(externe link)

Maatregelen om de toegankelijkheid te verbeteren

Het design en de inrichting van de website is gemaakt met behulp van onze inwoners. Bij het bouwen van de website is erop gelet dat de website technisch voldeed aan de toegankelijkheidsnormen(externe link). Lees hieronder wat we verder doen om ervoor te zorgen dat iedereen onze hoofdwebsite kan lezen en gebruiken:

  • Onderzoek en controle: We houden de toegankelijkheid en kwaliteit van de website in de gaten. We gebruiken SiteImprove als tool voor automatische controle op toegankelijkheid. Deze tool kan ongeveer 20 – 25% van alle toegankelijkheidsproblemen opsporen. Daarnaast spoort de tool doodlopende links, spelfouten of moeilijke teksten op. Voor de kwaliteit en toegankelijkheid van de website geeft de tool een score. We streven constant naar een score van minimaal 90 uit 100. Dit ligt ver boven de gemiddelde score in Nederland. Verder laten we onze website regelmatig testen op toegankelijkheid door een onafhankelijke partij. De resultaten van het laatste onderzoek vindt u onderaan deze pagina.
  • PDF documenten: we streven ernaar het aantal PDF documenten snel te verminderen. Zo gaan we bijvoorbeeld alle formulieren digitaliseren. Waar mogelijk zetten we teksten direct op de website in plaats van in een document. Moet er toch een PDF document op de website? Dan maken we het document toegankelijk als het er langer dan 3 maanden op staat.
  • We schrijven onze teksten in heldere taal. Hiervoor houden we B1 niveau aan. We controleren elkaars teksten wanneer mogelijk. Daarnaast gebruiken we de tool 'Klinkende taal' om het niveau van onze teksten te controleren. Verder laten we regelmatig webteksten nakijken door onze Taalambassadeurs (inwoners die geabonneerd zijn op de nieuwsbrief voor Taalambassadeurs). 
  • Video’s die we op de website plaatsen, zijn voorzien van een ondertiteling. We zijn de mogelijkheden aan het onderzoeken om ook audiodescriptie en tekstalternatief aan te bieden.
  • We streven ernaar toegankelijkheid en gebruiksgemak voor websites en online diensten zo veel mogelijk op te nemen in contracten, afspraken en inkoopvoorwaarden.

Onafhankelijk onderzoek

Onze website is in november 2019 door Stichting Accessibility onderzocht op toegankelijkheid. Stichting Accessibility is een onafhankelijke partij. Het rapport vindt u in de bijlage hieronder. Na publicatie van het rapport zijn we aan de slag gegaan met de verbeterpunten.

Toegankelijkheidsprobleem? Geef het door!

Loopt u tegen een toegankelijkheidsprobleem aan? Of heeft u een vraag of opmerking over toegankelijkheid?
Neem dan contact op via webmaster@roerdalen.nl of klik op de knop 'uw mening', die rechtsonder op elke pagina van onze website te vinden is.